VVD stelt commissie integriteit in en wil minder politieke partijen

VVD-voorzitter Benk Korthals spreekt op het partijcongres in Den Haag, waar onder andere wordt gepraat over het verkiezingsprogramma van de liberalen. Foto ANP / Phil Nijhuis

De VVD heeft een commissie ingesteld die zich gaat bezighouden met integriteit. Dat maakte parijvoorzitter Benk Korthals vanmiddag bekend op het VVD-congres in Maarssen. De commissie wordt voorgezeten door Jan-Kees Wiebenga, lid van de Raad van State en voormalig Kamerlid en Europarlementariër.

De commissie geeft advies over integriteitskwesties en neemt meldingen in ontvangst, zei Korthals:

“Het hoofdbestuur wil er geen enkele twijfel over laten bestaan dat de VVD integriteit beschouwt als een sine qua non voor allen die onze partij vertegenwoordigen.”

Eerder meldde NRC Handelsblad dat Korthals wil dat alle politiek actieve VVD’ers een integriteitsverklaring moeten ondertekenen. Ook krijgen zij allemaal een lijst vragen over onder meer nevenfuncties en integriteitsschendingen uit het verleden.

Bij “aantoonbare ernstige integriteitsschendingen” kan het partijbestuur iemand het VVD-lidmaatschap ontnemen, staat in de vanmiddag gepresenteerde plannen. Verder komt er meer aandacht voor integriteit in trainingen en cursussen binnen de partij, en komen er op alle niveaus vertrouwenspersonen.

Aanleiding voor de maatregelen zijn de affaires rondom de voormalige Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey, die van corruptie wordt beschuldigd, en de voormalige Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die wordt verdacht van onder meer omkoping.

VVD wil kiesdrempel wegens ‘te veel politieke partijen’

Korthals maakte vanmiddag ook bekend dat de VVD vindt dat Nederland te veel politieke partijen kent. Daarom moet er een kiesdrempel worden ingevoerd. Alleen partijen die minstens twee procent van de stemmen halen, moeten in de Tweede Kamer kunnen komen, is het voorstel van Korthals. Een kiesdrempel van vijf procent, zoals Duitsland heeft, is volgens Korthals “te revolutionair”.

Korthals wees erop dat de Tweede Kamer elf partijen telt, waarvan er vijf minder dan tien zetels hebben:

“Het mag mooi zijn dat vrijwel iedereen in Nederland zich vertegenwoordigd mag weten, maar de vraag is gerechtvaardigd of de politiek in het huidige tijdsgewricht niet te veel aan slagkracht inboet.”

Korthals zei verder het eens te zijn met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die eerder heeft gezegd dat de Eerste Kamer moet worden afgeschaft als die zich politiek blijft opstellen. “De Eerste Kamer verliest zijn bestaansrecht als hij de Tweede Kamer wil dupliceren.” De senaat moet zich houden bij het bewaken van de kwaliteit van de wetgeving, zei Korthals.