VVD-congres verwerpt motie over royeren verdachte partijleden

VVD-partijvoorzitter Benko Korthals kondigde eerder vanmiddag maatregelen rond de integriteit van VVD-bestuurders aan. Foto ANP / Martijn Beekman

Het VVD-congres heeft vanmiddag een motie waarin staat dat VVD-politici die verdacht worden van een ernstig strafbaar feit, geroyeerd moeten kunnen worden, met grote meerderheid verworpen. De motie was door tien partijleden ingediend naar aanleiding van de zaak-Van Rey.

De motie werd door 87,6 procent van de aanwezige leden verworpen. Aanleiding voor de motie was de affaire rondom de voormalige Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey, die van corruptie wordt beschuldigd maar desondanks de mogelijkheid openhoudt dat hij zich weer kandidaat stelt bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Leden lijken tevreden met maatregelen bestuur

Met het verwerpen van de motie lieten de VVD-leden zien genoegen te nemen met de maatregelen rond integriteit die het partijbestuur eerder vanmiddag aankondigde. Partijvoorzitter Benk Korthals maakte bekend dat er een commissie wordt ingesteld die zich gaat bezighouden met integriteit.

Eerder meldde NRC Handelsblad dat Korthals wil dat alle politiek actieve VVD’ers een integriteitsverklaring moeten ondertekenen. Ook krijgen zij allemaal een lijst vragen over onder meer nevenfuncties en integriteitsschendingen uit het verleden.

Bij “aantoonbare ernstige integriteitsschendingen” kan het partijbestuur iemand het VVD-lidmaatschap ontnemen, staat in de vanmiddag gepresenteerde plannen. Verder komt er meer aandacht voor integriteit in trainingen en cursussen binnen de partij, en komen er op alle niveaus vertrouwenspersonen.

    • Pim van den Dool