Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Emancipatie

‘Vrouwenquotum drukt winst bedrijf - ook negatieve invloed op omzet’

Een vrouw in Beijing doet haar hakken aan voordat ze haar kantoor binnen gaat. Meer vrouwen op topposities in het bedrijfsleven komt de omzet en winst niet ten goede, stelt de Amerikaanse auteur Christina Hoff Sommers. Foto AFP / Wang Zhao

Een vrouwenquotum voor de raad van commissarissen van bedrijven levert geen extra winst op. Dit concludeert de Amerikaanse auteur Christina Hoff Sommers vandaag in NRC Handelsblad op grond van wetenschappelijke onderzoek.

Hoff Sommers is verbonden aan de denktank American Enterprise Institute in Washington. Zij weerspreekt Viviane Reding, eurocommissaris voor Justitie en Burgerrechten, die op grond van bedrijfseconomische argumenten juist aandringt op vrouwenquota voor raden van commissarissen van bedrijven. Reding onderhandelt daarover met de Europese Raad.

Een vrouwenquotum voor raden van commissarissen heeft zelfs een negatieve invloed op de omzet- en winstpercentages, zegt Hoff Sommers op basis van diverse onderzoeken. Zo kwamen de economen Adams en Ferreira in 2008 tot de conclusie dat vrouwelijke commissarissen weliswaar vaker aanwezig zijn op vergaderingen en zich actiever betonen in het uitoefen van toezicht, maar dat „het gemiddelde effect van een gelijkwaardige vertegenwoordiging van vrouwen op de prestaties van firma’s negatief is”.

In Noorwegen, waar in 2003 een verplicht quotum werd ingevoerd van 40 procent vrouwelijke commissarissen voor beursgenoteerde ondernemingen, hebben bedrijven een waardedaling ondergaan, aldus onderzoekers van de Universiteit van Michigan. „De quota hebben geleid tot jongere en minder ervaren raden van commissarissen en tot een achteruitgang van de operationele prestaties.” Wel zijn er in Noorwegen ongeveer zeventig ‘gewilde’ vrouwen, die samen ruim driehonderd plekken in raden van commissarissen innemen. Zij worden spottend de Golden Skirts en de Old Girls Club genoemd.