Vriend hoofdverdachte Londense moordaanslag vast na tv-optreden

Een man met een shirt van de organisatie Help for Heroes staat bij een bloemenzee voor de vermoorde militair Lee Rigby.
Een man met een shirt van de organisatie Help for Heroes staat bij een bloemenzee voor de vermoorde militair Lee Rigby. Foto AFP / Justin Tallis

De Britse politie heeft een vriend aangehouden van een van de hoofdverdachten van de moord op een Britse militair in Londen. Dat meldde persbureau AP vanmiddag. De arrestatie volgde onmiddellijk op Abu Nusaybah’s optreden van gisteravond voor de camera’s van de BBC, waarbij hij vertelde over de radicalisering van zijn vriend Michael Adebolajo.

Nusaybah wordt volgens de politie verdacht van een aandeel in niet nader omschreven terreurdaden. In het vraaggesprek van gisteren betichtte de 31-jarige man de Britse inlichtingendiensten ervan dat zij hebben geprobeerd Adebolajo als informant te werven. Die ontkennen de aantijging.

Adebolajo (28) en de 22-jarige Michael Oluwatobi Adebowale worden verdacht van de moord op de 25-jarige militair Lee Rigby van woensdag. Ze staken en hakten op hem in met messen en een vleesbijl, voor de ogen van tientallen omstanders. Toen de politie arriveerde ontstond een vuurgevecht, waarbij het tweetal gewond raakte. Ze liggen nog in het ziekenhuis.

Bekijk hier het item uit Newsnight van gisteravond:

http://www.youtube.com/watch?v=rEJyR1g77EE

Adebolajo zou misbruikt zijn in Keniaanse cel

Nusaybah opperde dat Adebolajo afgleed naar terrorisme sinds hij enige tijd in Kenia doorbracht. Hij maakte, sinds hij vorig jaar uit dat land terugkeerde, een in zichzelf gekeerde indruk. Hij beweerde dat hij daar was opgepakt, en in de gevangenis was mishandeld en seksueel misbruikt. Na zijn terugkeer in Londen zou de Britse MI5 Adebolajo hebben gevraagd als informant op te treden. Maar dat “weigerde hij ondubbelzinnig”, zei Nusaybah, die naar eigen zeggen al een jaar of tien met hem bevriend is.

Nusaybah bevestigde dat Adebolajo opgroeide in een christelijke omgeving, maar omstreeks 2004 overging naar de islam. Twee Britse radicaalislamitische kopstukken hadden dat al eerder verklaard.

    • Pim van den Dool