Veilingmeester en een sprankelend gastheer

Peter Trommelen deed als veilingmeester soms mooie ontdekkingen.

Diemen, 22/03/06. Veilinghuis De Eland ,interieur overzicht en details. Directeur P. Trommelen. Foto Leo van Velzen NRC.HB.
Diemen, 22/03/06. Veilinghuis De Eland ,interieur overzicht en details. Directeur P. Trommelen. Foto Leo van Velzen NRC.HB.

Veilingmeester Peter Trommelen (1955-2013) droeg graag een zwierige vlinderstrik. Hij was een flamboyante, markante verschijning in het Amsterdamse en nationale veilingwezen. Zijn hart lag bij het cabaret, eigenlijk wilde hij cabaretier worden, maar zijn ouders verhinderden dat. De stap van kleinkunstenaar naar veilingmeester bleek voor Trommelen slechts een kleine. Velen hebben herinneringen aan Trommelens veilinghuis De Eland aan de Amsterdamse Elandsgracht. Tot ver buiten het pand stonden de spullen op straat, een verrukkelijke overdaad aan alles wat met kunst, antiek en inboedels te maken heeft.

Peter Trommelen breidde geleidelijk zijn veilinghuis uit en hij bracht het, na enige fusies, tot directeur van Veilinghuis De Eland De Zon Loth Gijselman Van Gendt Book Auctions. Ook kwamen bij hem muziekinstrumenten, wijnen, Oranje-curiosa en gevonden voorwerpen van Luchthaven Schiphol en van de Politie Amsterdam-Amstelland terecht. Veilingmeester en taxateur Peter Trommelen moet vele tienduizenden objecten in handen hebben gehad.

Zijn eerste veiling hield Trommelen in januari 1977, in kerkgebouw St. Vitus te Blaricum. Tien jaar lang was hij ‘reizend veilingmeester’ totdat hij in 1987 De Eland overnam. In 2001 verhuisde het bedrijf naar Diemen, naar een royaal onderkomen. Ook daar gingen kijk- en veilingdagen gepaard met een stijlvolle ontvangst. Trommelen was een sprankelend gastheer. Hij wilde voor elke portemonnee iets van waarde en betekenis onder de hamer brengen.

Een belangrijke bron voor een veilinghuis zijn inboedels. Trommelen ontving dagelijks berichten over een overlijdensgeval in de familie. Vaak moest het huis verkocht en de inboedel geveild worden. Een veilingmeester begeleidt de voorwerpen vanaf de eerste aanblik tot de laatste hamerslag. Trommelen deed vaak verrassende ontdekkingen, zoals etsen van Rembrandt, Lucas van Leyden en Goltzius in de nalatenschap van kinderarts Knegtel uit Arnhem in 2006. Het was een van zijn kwaliteiten dat hij zich verdiepte in leven en collectie van de verzamelaar. Die kennis liet hij tijdens het veilen doorschemeren, waardoor je bij een veiling bij hem ook altijd nog iets leerde.

Trommelen wist dat bijna niemand de situatie na zijn dood goed heeft geregeld. Daarom laaien „bij sterfgevallen de emoties hoog op”. Hij was ervan overtuigd dat je voor je dood alles moet regelen, „als je de regie nog in handen hebt”.

Peter Trommelen kreeg eind 2012 te horen dat hij leverkanker had; niet operabel. Tot aan zijn dood op 4 april heeft hij er alles aan gedaan zijn begrafenis op een klein kerkhof in Diemen met stijl en waardigheid te regelen. Hij is 58 jaar geworden.

Kester Freriks

    • Kester Freriks