Uitgelicht zondag

Official tennis balls of the 2013 French Open are pictured on a court at the Roland Garros stadium in Paris on May 22, 2013, ahead of the start of the tournament. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Official tennis balls of the 2013 French Open are pictured on a court at the Roland Garros stadium in Paris on May 22, 2013, ahead of the start of the tournament. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA AFP

Film

Stand by me (Rob Reiner, 1986, VS). Coming of age drama, gebaseerd op het korte verhaal The Body, van horrorschrijver Stephen King. Vier twaalfjarige jongens trekken in het Oregon van de jaren vijftig de bossen in, op zoek naar het lichaam van een vermiste tiener. Door King zelf als een van de betere verfilmingen van zijn werk gezien. Met Wil Wheaton, Corey Feldman, Jerry O’Connell en River Phoenix. SBS 6, 06.15-08.00u.

Duplicity (Tony Gilroy, 2009, VS). Als spionagefilm vermomd liefdesverhaal zet Clive Owen tegenover Julia Roberts in een scenario vol plotwendingen en chronologische sprongen. Kunnen twee spionnen elkaar ooit vertrouwen, gewend als ze zijn aan bedrog, dubbelspel en beroepsmatige achterdocht? Gevatte dialogen en mooi sterrenspel. Net 5, 21.30-00.00u.

Jackass: The Movie. Jeff Tremaine, 2002, VS). Eerste bioscoopversie van populair MTV-programma, vol gestoorde stunts die zichtbaar pijn doen en daarbij allerlei smaakgrenzen overschrijden. Vooral voor de liefhebber. Met Johnny Knoxville, Bam Margera, Chris Pontius en Steve-O. RTL 7, 21.30-23.15u.

Informatief

ArtMen. Beeldend kunstenaars David Bade en Jasper Krabbé vragen zich af of klassieke genres zoals het stilleven, het portret of het landschap nog worden beoefend in de kunst. In deze aflevering bezoeken ze Maastricht. Waarom keerde de van grote muurschilderingen bekende Hadassah Emmerich er terug na vijf jaar Berlijn? Ned.2, 19.15-19.50u.

Extreem leven: Natalie Righton in Afghanistan. Driedelige documentaireserie over het werk van oorlogsjournalist Righton in Afghanistan. Deze slotaflevering gaat over de Nederlandse politietrainingen in de provincie Kunduz. Righton praat met Afghaanse politiechefs, lokale krijgsheren en de Taliban. Ook peilt ze hoe gewone burgers de veiligheidssituatie ervaren. Is Kunduz klaar voor het vertrek van de Nederlanders in juli? Ned.2, 20.25-21.20u.

True stories – Star Trek. Brits/Duitse documentaire over het fenomeen Star Trek, de sciencefictionserie die in 1966 begon, na drie seizoenen al van de tv werd gehaald, maar desondanks een grote schare fans en wereldwijde bekendheid wist op te bouwen, alsmede vanaf de jaren tachtig spinoff-series en ondertussen alweer twaalf films. Voorafgaand aan de documentaire wordt vanaf 20.15u. de eerste film, Star Trek: The Motion Picture uit 1979 uitgezonden. Arte 22.20-23.20u.

Radio

De hang, schaars goed. Documentaire van Miriam van Biemen over de hang, een Zwitsers percussie-instrument dat rond 2000 op de markt kwam. De vraag ernaar steeg explosief: alleen via de makers zelf kun je nu nog aan een hang komen, maar die hebben wachtlijsten van minimaal drie jaar. Hierdoor heeft de hang een haast mythische status verworven onder de kenners. Radio 1, 21.04-22.04u.

Sport

Roland Garros. Verslag van de eerste dag van de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs. Zoals altijd op gravel is Rafael Nadal de favoriet, maar hij is nog wel herstellende van een knieblessure. Ned.1, 11.00-18.00u.

Andere Tijden Sport. Ajax verloor in 1996 van Juventus in de finale van de Champions League. Al jaren doen verhalen de ronde over grootschalig dopinggebruik door Juventus. Officieel werd echter nooit een speler van Juventus positief bevonden. Hoe dat kan, wordt onthuld door openbaar aanklager Raffaele Guariniello. Ned.1, 23.15-23.45u.