Uitgelicht zaterdag

FOTO: www.dolphin-academy.com

Film

Zwartboek. (Paul Verhoeven, 2006, NL/D/GB/B). Carice van Houten speelt een Joodse vrouw in het laatste jaar van WO II. We volgen haar vanaf haar onderduikadres in Friesland, via een mislukte vlucht naar het bevrijde zuiden, tot een dubbelleven als verzetsmeisje en ‘collaborateur’ in Den Haag. Een meisje in een jongensboek, in een wereld van vriendschap en verraad, hét grote thema van Verhoeven. Ned.1, 22.00-00.20u.

The Man Who Fell To Earth (Nicolas Roeg, 1976, GB). Tegendraadse cultfilm naar gelijknamige sciencefictionroman uit 1963 van Walter Tevis. Buitenaards wezen David Bowie probeert op onze planeet te overleven maar raakt gefrustreerd door menselijke emoties. Conform de toenmalige neopsychedelische tijdgeest geen logische film, wel een intrigerende. BBC 2, 23.55-02.10u.

Hunger. (Steve McQueen, 2008, GB/Ierland. Krachtig speelfilmdebuut van Britse kunstenaar McQueen over de protesten van IRA-gevangenen in de Maze-gevangenis bij Belfast, begin jaren tachtig. Onder leiding van Bobby Sands weigerden ze zich te houden aan gevangenisregels en begonnen ze een hongerstaking. Ze probeerden op die manier (tevergeefs) een status als politiek gevangene af te dwingen van de Britse regering onder Thatcher. Destijds lovend ontvangen, met onder andere de prijs voor beste regiedebuut in Cannes. Met Michael Fassbender. Ned.2, 00.15-01.45u.

Informatief

Kongo. Driedelige serie Black Heart, White Men, een coproductie van Canvas, Off World, Eklektik en RTBF, gaat over de geschiedenis van Afrika in het algemeen en Congo in het bijzonder. In deze tweede aflevering komt de Belgische koning Leopold II aan bod. Hij stichtte eind 19de eeuw de Onafhankelijke Kongo-Vrijstaat als zijn eigen kolonie. De opbrengsten van het gebied stroomden in zijn privékas, maar het bewind daar stond al gauw bekend als een van de meest brute in koloniaal Afrika. Na wereldwijde protesten nam de Belgische staat de kolonie uiteindelijk over. Canvas, 17.51-18.45u.

Cab Calloway, der Dandy aus Harlem. Frans portret van jazz-zanger, bandleider en entertainer Cab Calloway (1907-1994). Buiten Amerika is hij vooral bekend als de zanger van ‘Minnie the Moocher’ in de cultfilm The Blues Brothers (1980). Maar de muzikant voerde ook zijn hele leven campagne voor de rechten van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten. Arte, 22.00-22.55u.

David Bowie: Five years. Documentaire over een cruciale periode in de carrière van zanger David Bowie. Archiefbeelden en interviews met betrokkenen geven een beeld van Bowies ‘look’ in die periode: van Ziggy Stardust, Soul Star of Young Americans, tot The Thin White Duke. In Berlijn nam hij het zeer goed ontvangen album Heroes op. BBC 2, 22.25-23.55u.

Amusement

Endeavour. Prequel van de detectiveserie Inspector Morse. Oxford, 1965. De jonge Endeavour Morse heeft de universiteit verlaten zonder zijn diploma te behalen. Hij besluit bij de politie te gaan, maar dat valt hem zo tegen dat hij zijn ontslag wil indienen. Op dat moment wordt hij naar Oxford gestuurd om er te helpen bij het onderzoek naar de moord op een 15-jarig schoolmeisje en de zelfmoord van haar vriendje. Canvas, 20.40-22.10u.

Sport

Champions League Live. Verslag vanuit Londen van de finale van de Champions League: de Duitse clubs Borussia Dortmund en Bayern München versloegen verrassend Real Madrid en FC Barcelona en staan nu dus tegenover elkaar. Met vanaf 22.35u. nabeschouwing en prijsuitreiking. Ned.3, 19.55-23.50u.