Duits succes - voorbeschouwing op de Champions League-finale

Wembley is vanavond het toneel van de eerste volledig Duitse Champions League finale ooit: Bayern München – Borussia Dortmund. Wie gaat er winnen? Wie zijn de spelers op wie je moet letten? En waarom is het Duitse voetbal tegenwoordig zo sterk? Een voorbeschouwing.

Borussia Dortmund traint in Wembley voorafgaand aan de Champions League-finale van vanavond. Foto Reuters / Eddie Keogh

Wembley is vanavond het toneel van de eerste volledig Duitse Champions League finale ooit: Bayern München - Borussia Dortmund. Wie gaat er winnen? Wie zijn de spelers op wie je moet letten? En waarom is het Duitse voetbal tegenwoordig zo sterk?

Een voorbeschouwing begint natuurlijk altijd met de vraag: wie is favoriet? Dat is in dit geval duidelijk. Voor Bayern München is het de derde Champions League-finale in vier jaar tijd, de club werd met een straatlengte voorsprong Duits landskampioen (25 punten, een record), vernederde grootmacht Barcelona over twee wedstrijden met 7-0, en versloeg in de kwartfinale ook al Italiaans kampioen Juventus over twee wedstrijden met 4-0.

AccuScore berekende, op basis van de inzet bij de bookmakers, dat in een percentage uitgedrukt er een kans van 68 procent is dat Bayern vanavond wint.

Tom Egbers, Mark van Bommel en Bert van Marwijk blikken vooruit op de Duitse finale:

Borussia Dortmund niet geheel kansloos

Toch wil NRC-verslaggever Derk Walters, momenteel in Londen voor de finale, niet stellen dat Borussia Dortmund volstrekt kansloos is:

“Bayern München heeft dit seizoen in de competitie twee keer gelijkgespeeld tegen Dortmund en in de beker slechts met 1-0 gewonnen. De vorige twee seizoenen werd Dortmund kampioen en versloeg de club Bayern bijvoorbeeld met 5-2 in de Bekerfinale. Over het hele seizoen was Bayern dit jaar sterker, maar een finale staat toch enigszins op zich.”

Bovendien zette ook Borussia Dortmund een indrukwekkende reeks neer in de Champions League. Tot aan de return in Madrid vorige maand verloor de ploeg van trainer Jürgen Klopp geen Europese wedstrijd, hoewel Dortmund niet in de gemakkelijkste poule zat (met Real Madrid, Ajax en Manchester City).

Thuis werd in de halve finale bovendien grootmacht Real Madrid met 4-1 overklast, waardoor het eerste Europese verlies van Borussia Dortmund, een week later in de Spaanse hoofdstad (2-0), niet meer uitmaakte.

Götze geblesseerd – op welke spelers moeten we letten?

Vervelend is wel voor Dortmund dat de ploeg één van zijn twee grootste sterspelers moet missen. Mario Götze, die na de vanavond voor 37 miljoen euro van Dortmund naar Bayern München vertrekt, is geblesseerd. Met hem verliest Dortmund vooral assists, zegt NRC-redacteur Walters:

“Götze is de man van de steekpassjes en het opzetten van acties. Hij heeft volgens mij in de Champions League dit seizoen al vijf assists op zijn naam. Het lijkt erop dat Marco Reus hem gaat vervangen. Die zou dan meer centraal komen te spelen en op de flank moeten worden vervangen. Maar in de laatste competitiewedstrijd tegen Bayern München koos Klopp ervoor Ilkay Gundogan, normaal een wat verdedigende middenvelder, meer aanvallend te laten spelen. Hoe dan ook, Götze zal worden gemist. Maar ook de nummers 12 tot en met 15 zijn bij een club als Dortmund vreselijk goed.”

In afwezigheid van Götze, zullen de fans uit Dortmund nog meer hopen op spits Robert Lewandowski, die Real Madrid bijna eigenhandig uitschakelde in de eerste ontmoeting van de halve finale, met maar liefst vier doelpunten.

De Engelse krant The Telegraph zette ook nog een vijftal andere spelers op een rijtje naar wie de aandacht moet uitgaan vanavond: Marco Reus, Kevin Grosskreutz en Ilkay Gundogan (allen Borussia Dortmund), Mario Mandzukic en Javi Martinez (Bayern München).

Zo goed is Götze dus:

Bayern München zal aan de Europese top blijven de komende tijd

Het is natuurlijk opvallend dat de finale van de Champions League dit jaar geheel Duits is. Dat het Duitse voetbal zo in de lift zit de laatste jaren, komt opvallend genoeg voort uit de slechte prestaties van zo’n vijftien jaar geleden, legt NRC-verslaggever Walters uit:

“Op EK 2000 presteerde Duitsland erg slecht. Het speelde lelijk en voetbalde ouderwets. De Duitse bond heeft clubs daarna verplicht enorm te investeren in hun jeugdopleiding. Daarbij is goed gekeken naar landen als Nederland, Spanje en Frankrijk, waar wel mooi voetbal werd gespeeld. Miljoenen zijn er in gepompt. Alle goede Duitse voetballers van dit moment zijn in de afgelopen vijftien jaar opgeleid.”

En clubs als Borussia Dortmund en Bayern München zijn nog eens financieel gezond ook – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Barcelona en Real Madrid die met enorme schulden kampen, of clubs als Chelsea en Manchester City die hun rijkdom aan een steenrijke geldschieters danken. Vooral Dortmund is een bijzonder geval, zegt Walters. Want die club was zo’n acht jaar geleden nog bijna failliet:

“Maar op z’n Duits is de club, net zoals Duitsland dat in Europa doet eigenlijk, heel gedisciplineerd aan een herstructurering van haar schulden begonnen. Bovendien heeft Dortmund jarenlang bijna geen (dure) spelers gekocht en heeft de club enorm ingezet op eigen jeugd.”

Bayern München daarentegen is de club met de grootste commerciële inkomsten ter wereld. Bayern bulkt werkelijk van het geld, waardoor het een speler als Götze kan halen voor 37 miljoen. Het zou Walters niet verbazen als Bayern dit jaar bovendien nog een keer een miljoen of veertig uitgeeft. Want dat geld hebben ze in München gewoon liggen.

“Bayern München is een gesmeerde machine. Daarom zal de club de komende jaren zeker aan de Europese top blijven. Bayern kan zulke hoge salarissen betalen dat geen speler nog werkelijk weg hoeft. Bij Borussia Dortmund is dat anders. Een speler als Lewandowski zou financieel nog wel een stapje hogerop kunnen, bijvoorbeeld bij Manchester City. Dortmund zal dus waarschijnlijk zijn beste spelers moeten verkopen, waardoor het succes van dit seizoen minder structureel zal blijken dan dat van Bayern.”

Oud-voetballer Günter Netzer en analyticus over het succes van het Duitse voetbal:

Arjen Robben minder egoïstisch sinds zijn periode als wisselspeler

En dan is er nog onze Nederlandse inbreng: Arjen Robben. Hij start bijna zeker in de basis. Robben is de afgelopen maanden weer uitgegroeid tot een essentiële speler in het team van trainer Yupp Heynckes, na een moeizame periode waarin hij zelfs een tijde bankzitter was. Walters:

“Maar Robben is de laatste maanden op de weg terug. Hij had geluk dat Toni Kroos geblesseerd raakte, waardoor hij zijn basisplek terugkreeg. Sindsdien speelt hij goed, minder egoïstisch dan vroeger. Hij verdedigt bijvoorbeeld goed mee de laatste tijd. Hij is niet meer de superster van een paar jaar geleden, toen hij in 2010 Bayern München bijna in zijn eentje naar de finale van de Champions League schoot. Maar hij is wel weer belangrijk.”

Voor Robben telt nu alleen het hoofddoel:

    • Niels Posthumus