SP wil leraren landelijk gaan betalen - ‘niet de dupe worden van gokken’

SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Foto ANP / Martijn Beekman

De SP wil dat leraren niet langer worden betaald uit dezelfde pot als die waaruit scholen gebouwen en materiaal bekostigen. Om dat te bewerkstelligen moeten leraren landelijk krijgen uitbetaald.

Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk vandaag tegen persbureau Novum in reactie op het nieuws van nieuwe miljoenenverliezen bij scholen. De maatregel moet voorkomen dat leraren de dupe worden van het “steeds maar weer gokken met geld”, aldus Van Dijk.

Scholen krijgen nu één budget om hun kosten te dekken, de zogenoemde lumpsum. Dat geld is in principe vrij besteedbaar door de schoolbesturen. Van Dijk wil dat die lumpsum wordt opgeknipt, en dat het budget voor leraren naar de rijksoverheid gaat. Die moet voortaan verantwoordelijk zijn voor de uitbetaling, en dus ook de hoogte van de lonen.

Eerder vandaag schreef De Volkskrant op basis van vertrouwelijke documenten dat honderden scholen in Limburg en de Haarlemmermeer flinke verliezen hebben moeten nemen op complexe financiële producten.

Een inmiddels opgedoekte stichting zou het geld van de scholen in die producten hebben belegd. Een groot deel voldeed echter niet aan de eisen voor schoolbeleggingen. Hoe hoog het verlies is, is niet precies bekend. In de stichting zou veertig miljoen zijn ingelegd. In 2011 zou het verlies tien miljoen hebben bedragen.

De SP gaat het voorstel maandag ter sprake brengen in de Tweede Kamer. Dan is er een commissievergadering over het besturen van scholen, naar aanleiding van onder meer de financiële problemen bij Amarantis. Die grote scholengemeenschap moest worden opgesplitst na een miljoenenverlies op vastgoed.

    • Niels Posthumus