SNS: 17 medewerkers zijn niet integer

Zeventien medewerkers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal zijn ontslagen, hebben ontslag genomen of zijn op non-actief gesteld omdat het bedrijf geen vertrouwen meer in hen heeft. Dat heeft minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.

De zeventien personen werkten bij de vastgoedtak Property Finance, die ten grondslag lag aan de ondergang van SNS. Het bestuur van de bank werkt samen met een extern bureau aan een integriteitsonderzoek. Aanleiding is de aangifte die de bank kort na de nationalisering op 1 februari heeft gedaan tegen voormalig directeur van Property Finance, Buck Groenhof.

Hij werd in 2009 aangenomen om de vastgoedtak af te bouwen en liet bij zijn aantreden zelf een groot integriteitsonderzoek uitvoeren. Nu wordt hij verdacht van omkoping, oplichting en witwassen.

Negen medewerkers van Property Finance zijn in de afgelopen maanden ontslagen, vier hebben zelf ontslag genomen. Van één persoon is het contract niet verlengd en drie anderen staan op non-actief terwijl hun zaak nog onderzocht wordt. Volgens Dijsselbloem zijn er „op dit moment” geen twijfels aan de integriteit van de overige personeelsleden.

De minister meldde verder dat SNS medewerkers beter gaat screenen en beter hun nevenactiviteiten beter in de gaten gaat houden. Het integriteitsonderzoek is nog gaande.