‘Scholen Limburg en Haarlemmermeer verloren ongewild miljoenen met beleggen’

Het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht. Stichting SVSL werd ervan beticht te nauwe banden te hebben met huisbankier de SNS bank, die hoge provisies opstreek door de scholen riskante beleggingen te verkopen. Foto ANP / Erik van 't Woud

Honderden scholen hebben miljoenen euro’s verloren door beleggingen in riskante complexe financiële producten. In veel gevallen wisten de scholen niet eens dat zij hieraan meededen. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

De honderden scholen maken deel uit van 26 scholengroepen uit Limburg en de Haarlemmermeer. Zij belegden via de Stichting Vermogensbeheer Schoolbesturen Limburg (SVSL). Die stichting werd vorig jaar opgeheven door de onderwijsinspectie, omdat deze nergens onder toezicht stond. De scholen zouden daarna hun verlies hebben genomen.

Hoe hoog de verliezen precies zijn, is niet bekend. In de stichting zou veertig miljoen euro publiek geld zijn belegd, schrijft de krant. Begin 2011 stond de stichting op een verlies van tien miljoen euro. Volgens diegene die de stichting heeft afgewikkeld, oud-bestuurslid Pascal Breurs, zijn de verliezen echter lager dan dat bedrag. Hij zegt tegen de Volkskrant:

“In veel gevallen zijn scholen er beter uitgesprongen, of hebben ze de beleggingen overgenomen waardoor niet te zeggen valt wat het ze heeft gekost.”

Tussen de scholen en de stichting zouden al jarenlang conflicten hebben gespeeld. Zo zou de stichting te innige relaties hebben gehad met huisbankier SNS Bank. Ook zou de stichting niet open zijn geweest over de derivaten die voor de scholen waren gekocht, terwijl deze niet voldeden aan de eisen voor schoolbeleggingen. Ongeveer 43 procent van de contracten zou bestaan uit deze niet toegestane derivaten.

    • Niels Posthumus