Robbie Rogers maakt comeback en is eerste openlijke homovoetballer

Robbie Rogers in 2008 in duel met Nederlander Gianni Zuiverloon tijdens het Olympisch voetbaltoernooi in het Chinese Tianjin.
Robbie Rogers in 2008 in duel met Nederlander Gianni Zuiverloon tijdens het Olympisch voetbaltoernooi in het Chinese Tianjin. Foto EPA / Nic Bothma

De homoseksuele Amerikaanse voetballer Robbie Rogers keer terug in het voetbal, zo liet hij vanavond weten. Rogers tekent een contract bij Los Angeles Galaxy. Zijn comeback is bijzonder omdat Rogers hiermee de eerste actieve, openlijk homoseksuele voetballer ooit wordt.

De 26-jarige Roberts kwam in februari uit de kast en maakte toen nog per direct een einde aan z’n carrière. Actief voetballen als homoseksueel was volgens Rogers geen optie. Op voetbaltribunes worden de spelers van de tegenstander nog wekelijks uitgemaakt voor homo.

Na de coming-out van NBA-speler Jason Collins, de eerste van een actieve mannelijke sporter in een van de grote vier Amerikaanse sporten (basketbal, honkbal, American football en ijshockey), twitterde Roberts al wel: “Ik voel dat er een beweging op komst is”.

Roberts maakte vanavond via Twitter bekend dat hij weer gaat voetballen:

Twitter avatar robbierogers Robbie Rogers Stolen photo @lagalaxy ;) happy to be back as a footballer. http://t.co/cPXeIO7Iba
Stolen photo @lagalaxy ;) happy to be back as a footballer.

Roberts tekende in 2006 zijn eerste profcontract bij SC Heerenveen, maar kwam alleen uit in het tweede elftal. Hij begon het huidige voetbalseizoen bij Leeds United en werd uitgeleend aan Stevenage, acterend op het derde niveau in Engeland. Vervolgens tekende de achttienvoudig international bij Chicago Fire. Eerder deze maand zei hij in een interview met ESPN dat hij daar niet graag zou terugkeren als hij een comeback zou maken:

“Ik wil niet naar Chicago. Ik denk dat wanneer ik alleen in Chicago kan spelen, dat ik dan niet terug ga. Ik moet ergens spelen waar ik me honderd procent op mijn gemak voel.”

In Nederland is homoseksualiteit in voetbal nog groot taboe

Coming-outs in het profvoetbal zijn altijd een zeldzaamheid geweest en liepen ook niet altijd goed af. Zo reageren collega’s geschokt als Nottingham Forest-speler Justin Fashanu in 1991 openheid geeft over zijn geaardheid. Fashanu vlucht naar de Verenigde Staten, waar hij een professioneel team gaat trainen. Een (nooit bewezen) beschuldiging van verkrachting, die meer weg heeft van een uit de hand gelopen chantagepoging, betekent in 1998 de genadeklap. Op 17 april van dat jaar verhangt Justin Fashanu zichzelf in een Britse parkeergarage.

In Nederland zijn slechts twee voorbeelden bekend van homoseksuele voetballers die na hun carrière een coming-out deden: ex-Helmond Sporter Wesley Ton en voormalig (zaal)voetballer John de Bever.

    • Pim van den Dool