RAF dwingt vliegtuig tot landen

Vliegtuigen van de Britse luchtmacht (RAF) hebben vrijdag een toestel van de Pakistaanse luchtvaartmaatschappij PIA met 297 passagiers aan boord tot een niet geplande landing gedwongen op de Londense luchthaven Stansted. Dat gebeurde nadat de piloot alarm had geslagen over bedreigend gedrag van twee passagiers.

Het tweetal, beiden met een Brits paspoort, werd na de landing gearresteerd. Na ondervraging van de twee zei de politie de zaak niet te beschouwen als een terroristisch incident. Wel zullen de twee mogelijk strafrechtelijk worden vervolgd.

Wat zich precies heeft afgespeeld op de vlucht van Lahore naar Manchester was vrijdagavond nog niet duidelijk. Andere passagiers zeiden naderhand tegen journalisten dat de mannen hadden geprobeerd de cockpit binnen te dringen. Het tweetal zou hebben gedreigd het vliegtuig te laten verongelukken.

Het incident deed zich voor op een moment dat Groot-Brittannië extra alert is op mogelijke nieuwe terroristische aanslagen. Woensdag vielen twee mannen in de Londense wijk Woolwich op klaarlichte dag een Britse militair op straat aan en doodden hem met een hakmes. Een van de daders verklaarde tegenover omstanders dat hij zo wraak nam voor de dood van moslims die door buitenlandse militairen werden gedood.

Het dagblad The Guardian berichtte gisteren dat de man, Michael Adebowale, vijf jaar geleden zelf gewond was geraakt bij een steekpartij. Een metgezel werd volgens bronnen van de krant „aan stukken gesneden” en overleed. Adebowale, destijds zestien jaar oud, zou zich nadien tot de islam hebben bekeerd.

De aanslag in Woolwich leidt hier en daar tot voorzorgsmaatregelen die later onnodig blijken. Zowel op station London Bridge als op een snelweg werd het verkeer enige tijd stilgelegd, omdat er respectievelijk een verdachte persoon en een verdacht voertuig zou zijn gesignaleerd. Het bleek loos alarm.