Operette, jonge bands en stinksokken

Viermaal een vooruitblik naar kunst die dit weekeinde opent en vijf recensies van lopende kunstzaken.

None

Ai Weiwei

De afgelopen jaren kwam kunstenaar en activist Ai Weiwei vooral in het nieuws vanwege zijn huisarrest en zijn vermeende belastingschuld: hij heeft over die gevangenschap net een scheldkanonnadelied, Dumbass (idioot, domkop) op YouTube uitgebracht. Verder blijft hij ook actief als kunstenaar. Volgende week opent zijn moeder zijn tentoonstelling op de Biënnale in Venetië en dit weekend gaat in het Groninger Museum de expositie Fuck Off 2 open, mede door hem samengesteld. Een vervolg op Fuck Off in Shanghai, uit 2001. Die expositie werd als snel gecensureerd. De Groningse expo, met werk van 37 hedendaagse Chinese kunstenaars stelt vragen bij het politieke klimaat van het hedendaagse China.

26 mei t/m 17 nov in het Groninger Museum. Inl: www.groningermuseum.nl

London Calling

Het popfestival London Calling, dat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit het de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en festivals. Dit jaar treden onder meer de bands Echo Lake, Swim Deep, The Faamily Rain, Velociraptor, Charlie Boyer & The Voyeurs, Two Gallants, Evans The Death, Beach Fossils, The Griswolds, Unknown Mortal Orchestra en The Phoenix Foundation op.

24 & 25 mei. Paradiso, Amsterdam. www.londoncalling.nl

Jan Paul Schutten

In Jeugdtheater de Krakeling vertelt Jan Paul Schutten zondag over zijn nieuwe jeugdboek: Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel, onlangs verschenen met illustraties van Floor Rieder. Een informatief boek over de evolutie, dat op een groots onthaal in De wereld draait door kon rekenen en momenteel het best verkopende kinderboek is. Wat is ‘leven’ precies, hoe is het ontstaan,Wat heeft Cor Grootjes uit Driel gemeen de bacteriën in zijn sokken? Op zulke vragen geeft Schutten antwoord. Ook Bibi Dumon Tak, winnaar van meerdere Griffels, geeft deze dag een lezing: over bijzondere en minder bekende beren.

26 mei 11.30u. Jeugdtheater de Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam.

Wolfgangsee

Theatermaker Steven de Jong heeft een fascinatie voor operette. Voor zijn nieuwe voorstelling Im Weißen Rössl am Wolfgangsee gaat hij samen met Ferdi Janssen naar het Berlijn van de jaren dertig. De revueoperette gaat over de perikelen in en om een gelijknamige hotel in de Oostenrijkse Alpen. Naast een kluchtig verhaal, met veel hilarische situaties, is het vooral de muziek die de voorstelling legendarisch heeft gemaakt. Swingende jazz wordt afgewisseld met walsen en gevoelige ballades. De grootschalige Engelstalige versies op West End en Broadway werden een wereldsucces. De Firma Rieks Swarte staat op het toneel met drie man.

28 mei t/m 8 juni in de Toneelschuur, Haarlem. Inl: www.toneelschuur.nl