Nieuwsoverzicht

‘Vaker sepot OM door bezuinigingen’

Amsterdam. Officieren van justitie gaan door fikse bezuinigingen vaker zaken seponeren. Mensen ontlopen daardoor hun straf. Ook dreigt de kwaliteit van het werk van het Openbaar Ministerie onder druk te komen, waardoor gerechtelijke dwalingen op de loer liggen. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, Maria van de Schepop, heeft dit vrijdag gezegd in tv-programma Nieuwsuur. Dit meldde op basis van vertrouwelijke documenten dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) wil dat het OM 110 miljoen euro bezuinigt, bijna een kwart van het budget. (Novum)

Tweetal nog steeds vermist in Spanje

Murcia. De Spaanse politie is nog steeds op zoek naar de sinds vorige week dinsdag vermiste ex-volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein, die op vakantie waren in de stad Murcia. Hun huurauto werd dinsdagnacht zonder sporen van braak gevonden in de buurt van hun hotel. Alle 1.500 agenten in de provincie Murcia hebben foto’s van beiden. De politieattaché van de Nederlandse ambassade in Madrid is afgereisd naar Murcia, om samenwerking tussen Nederlandse en Spaanse politie te faciliteren. Bronnen bij de Nederlandse politie melden dat er genoeg aanknopingspunten zijn voor het onderzoek. (NRC)

Duizenden ganzen vergast bij Schiphol

Amsterdam. Rond Schiphol worden komende weken duizenden ganzen gevangen of vergast. De provincie Noord-Holland heeft ontheffing verleend omdat de ganzen een gevaar vormen voor de luchtvaart, zei een woordvoerder. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat het om vijf- tot tienduizend ganzen zal gaan. (Novum)

Vrouw aan top van ministerie Financiën

Amsterdam. Het kabinet heeft vrijdag bedrijfseconoom Manon Leijten (1966) benoemd tot secretaris-generaal van Financiën. Ze volgt Richard van Zwol op die de hoogste ambtenaar wordt bij Binnenlandse Zaken. Leijten is nu directeur-generaal van de Algemene Bestuursdienst bij Binnenlandse Zaken. (Novum)