Moslims Birma mogen niet meer dan twee kinderen - spanning tegengaan

Een man loopt door de ravage in Birma na geweld tussen boeddhisten en moslims. Foto AP / Khin Maung Win

Moslims in de deelstaat Rakhine van Birma mogen niet meer dan twee kinderen op de wereld zetten. De autoriteiten van het Aziatische land hopen zo de hoogopgelopen spanningen tussen boeddhisten en hun islamitische buren te sussen.

De geboortelimiet is afgelopen week ingevoerd en geldt voor Rohingya’s in Buthidaung en Maundaw, twee gemeenten aan de grens met Bangladesh. Daar wonen bijna enkel moslims.

De maatregel sluit aan bij de aanbevelingen van de commissie die in opdracht van de regering de bloedige onlusten van afgelopen jaar tussen boeddhisten en moslims in Myanmar heeft onderzocht. Die commissie stelde voor islamitische gezinnen aan te moedigen het kindertal te beperken. Woordvoerder Win Myaing van het deelstaatbestuur zei tegen persbureau AP:

“De groei van de Rohingya-bevolking is tienmaal zo groot als die van de Rakhine (-boeddhisten, red.). Overbevolking is een van de oorzaken van de spanningen.”

Birmezen minder bang voor het legen, maar angstiger voor elkaar

NRC-correspondent Melle Garschagen schrijft in de krant van vandaag:

In drie jaar tijd is er veel veranderd in Birma. Het repressieve militaire regime is vervangen door een burgerregering die vooral bestaat uit oud-generaals, maar wel zegt mensenrechten en vrijheden te respecteren. Na decennia van isolement gloort er hoop voor de zestig miljoen Birmezen. Tot 2011 vreesde de bevolking van Birma het brute leger, dat met harde hand heerste en met geweld de studentenopstand in 1988 en de saffraanrevolutie in 2007 neersloeg. Nu zijn de Birmezen bang voor elkaar. Moslims vrezen het geweld van boeddhisten. En boeddhisten vrezen in hun eigen land overrompeld te worden door de, in hun ogen, groeiende islamitische bevolking.

De geboortelimiet is nog niet van kracht in andere delen van Rakhine, waar moslims minder talrijk zijn. De autoriteiten zijn er nog niet over uit hoe zij de limiet gaan handhaven.

Uitmoorden Rohingya’s ‘vorm van etnische zuivering’

De moslims in Birma, de Rohingya’s, worden gezien als indringers uit Bangladesh. Ze worden door de autoriteiten niet erkend als staatsburgers, terwijl ze al generaties lang in Birma wonen. In het voorbije jaar hebben boeddhistische knokploegen honderden moslims gedood, duizenden huizen in brand gestoken en 125 duizend mensen op de vlucht gejaagd.

NRC-correspondent Garschagen schrijft:

Vorig jaar jaar vielen bij geweld tussen islamitische Rohingya’s en leden van de boeddhistische Rakhine-minderheid circa tweehonderd doden. Human Rights Watch noemt de wijze van uitmoorden van Rohingya’s een vorm van etnische zuivering. Tienduizenden vluchtelingen zitten nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen. Duizenden Rohingya’s proberen met gammele bootjes te vluchten. Honderden zijn daarbij verdronken. Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch betogen dat iedere keer dat geweld wordt gedoogd, de kans op grotere anti-islamitische rellen toeneemt. Wat begon als een conflict tussen twee etnische groepen in Rakhine, een afgelegen provincie die door bergen van de rest van Birma is gescheiden, heeft zich uitgebreid tot onlusten op honderd kilometer van miljoenenstad Rangoon.