Nacht Stockholm rustiger verlopen - toch negatief reisadvies

Een brandende auto in de buitenwijk Tensta van Stockholm wordt geblust vannacht. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Het is afgelopen nacht voor de zesde keer op rij tot rellen gekomen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Wel is de nacht rustiger verlopen dan eerder in de week. Dat meldden Zweedse media.

De politie in Stockholm kreeg vannacht hulp van andere korpsen en speciale ordetroepen, meldt persbureau Novum. De rellen hebben zich wel verder verspreid over het land. Naast Stockholm en de nabijgelegen stad Södertalje was het vrijdagnacht ook onrustig in Örebrö, dat ten westen ligt van de Zweedse hoofdstad.

In de grotendeels allochtone achterstandswijken van Stockholm is het al sinds zondag onrustig. Jongeren gingen die dag de straat op uit woede over het doodschieten van een 69-jarige man door de politie. De politie discrimineert volgens de jongeren.

De politie heeft na een intern onderzoek naar het voorval verklaard dat agenten de man uit noodweer hadden neergeschoten. De man zou een mes hebben getrokken.

Het geweld heeft het debat in Zweden over de integratie van immigranten, die vijftien procent van de bevolking vormen, doen oplaaien. Zo’n 80 procent van de 11.000 inwoners van Husby, waar criminaliteit en werkloosheid de afgelopen tijd juist zijn gedaald, maar waar de relllen bijna een week geleden begonnen, behoort tot de eerste en tweede generatie immigranten.

“Zweedse ‘elite’ heeft onrust in buitenwijken niet opgemerkt”:

Update 13.20 Uur: Naar aanleiding van de rellen deze week in Zweden heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies gegeven voor een aantal wijken in Stockholm. Ook de voorstad Södertälje kan volgens het ministerie maar beter gemeden worden. Het negatieve reisadvies geldt voor de wijken Husby, Tensta, Hagsätra, Kista, Rinkeby, Rågsved, Skogås, Fittja, Älsvjö, Vällingby en Jordbro.

    • Niels Posthumus