Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

ME ontruimt kraakpand Ubica in Utrecht - onbewoonbaar verklaard

De Mobiele Eenheid bij het krakersbolwerk Ubica in de binnenstad van Utrecht. Foto ANP / Koen van Weel

Een peloton van de ME is vannacht ingezet om het kraakpand Ubica in de Utrechtse binnenstad te ontruimen. Tot nu toe zijn er tien krakers aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Het pand is onbewoonbaar verklaard.

Dat meldt een woordvoerder van de politie in Utrecht vanochtend. De ontruiming was omstreeks 07.00 uur nog gaande. Verschillende krakers hebben zich vastgeketend in het pand, waardoor de ontruiming al “de halve nacht duurt”, aldus de zegsvrouw tegen persbureau Novum.

De Utrechtse politie kwam gisteravond omstreeks 23.00 uur af op een brandmelding op de Ganzenmarkt, waar het kraakpand is gevestigd. Daar aangekomen bleken er stapels autobanden in brand te zijn gezet. Toen de politie vervolgens werd bekogeld met vuurpijlen en verf, werd de markt afgezet en de ME opgeroepen.

De sfeer buiten het pand was volgens de politiewoordvoerder grimmig. Tijdens de ontruiming was de sfeer in het pand echter rustig. De krakers boden, buiten dat zij vastgeketend waren, verder geen verzet.

Het kraakpand is ondertussen onbewoonbaar verklaard door de gemeente. Een inspecteur van de gemeente Utrecht heeft geconstateerd dat het te onveilig is voor de bewoners. Dat zegt een gemeentewoordvoerder.

Volgens de woordvoerder ontbreken er plafonds en zijn er overal gaten. Het pand wordt nu “met dwang afgesloten”, om te voorkomen dat het opnieuw bewoond wordt.