KNSB en NOCNSF nemen beslissing over ijsbaan pas in augustus

Dat schaatshal Thialf mogelijk niet de topsportaccomodatie van de KNSB blijft, leidde deze week tot ophef.
Dat schaatshal Thialf mogelijk niet de topsportaccomodatie van de KNSB blijft, leidde deze week tot ophef. Foto ANP / Olaf Kraak

Er wordt pas in augustus beslist welke ijsbaan de komende tien jaar de topsportaccomodatie wordt van de KNSB. Dat meldde persbureau Novum vanavond. Accountantskantoor Ernst & Young gaat eerst doorlichten of de plannen van Thialf, het Almeerse Icedôme en Transportium in Zoetermeer haalbaar zijn. Ook naar de exploitatie van de ijsbanen en de solvabiliteit van de drie partijen wordt gekeken.

De KNSB en NOCNSF kwamen vanmiddag bij elkaar om het uitgelekte advies voor Almere te bespreken. Dat advies van een speciale commissie lekte maandag uit en leidde tot grote beroering vanuit met name het Thialf-kamp.

Beide organisaties vinden echter dat de commissie, die naar de sporttechnische aspecten moest kijken, goed werk heeft gedaan. Ze nemen kennis van het advies voor Almere, maar willen ook kijken hoe realistisch de plannen financieel zijn.

IJsbanen moeten voor 15 juli helderheid geven

Voor 15 juli moeten de drie ijsbanen duidelijkheid verschaffen over onder meer de financiering, nog te doorlopen procedures, de haalbaarheid van de opleverdatum voor de start van het seizoen 2016-2017 en de prijs van de bouw. Ernst & Young onderzoekt die informatie en komt nog in juli met een advies.

Op basis van de twee adviezen volgt op 8 augustus een voorlopige keuze van de KNSB en NOCNSF. De andere twee ijsbanen hebben dan nog een week om bezwaar aan te tekenen voordat op 15 augustus een definitief besluit volgt.