Juf met een groot hart

Leerling van juf Helma als blikken man in musical 'The Wiz’.
Leerling van juf Helma als blikken man in musical 'The Wiz’.

WizKids Ned 3. 13.40 - 14.15 uur

„Wat wordt aan het einde van The Wiz duidelijk?”, vraagt juf Helma aan een van de kinderen uit haar klas. Een meisje antwoordt: „De leeuw heeft moed, de vogelverschrikker heeft hersens en de blikken man een hart. Ze hoeven niet meer te zoeken, ze hebben het al, alleen wisten ze dat niet.”

Regisseur Juliette Stevens volgde voor de documentaire WizKids kinderen uit groep acht van de Amstelmeerschool in één van de armere wijken in Amsterdam-Noord. De leerlingen bereiden zich voor op de Citotoets en zijn druk bezig met ‘The Wiz’, de beroemde musical gebaseerd op het kinderboek The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum, waarvan de verfilming uit 1939 met Judy Garland in de rol van Dorothy een klassieker werd.

De boodschap die de betrokken juf Helma, door middel van de musical, aan haar klas uitdraagt is: geloof in jezelf en als je iets wilt, dan kan je het.

Met resultaat. Het zelfvertrouwen blijkt inderdaad toe te nemen onder de leerlingen naarmate ze meer oefenen voor The Wiz. Het is ontroerend om te zien hoe de wat verlegen Sabrina, die tot haar verassing de rol van Dorothy krijgt, zich ontpopt tot een zelfbewuste zangeres. En hoe de teleurgestelde Lara, die goed kan zingen maar de hoofdrol niet krijgt, toch ook haar eigen plek weet te verwerven.

De kinderen van groep acht hebben wel geluk met hun begeleiding: ze krijgen acteerles van Mohammed Chaara en zangbegeleiding van Mathilde Santing. En ze hebben een juf die nooit ophoudt ‘haar kinderen’ een hart onder de riem te steken. Kortom, een kleine, mooie documentaire over afscheid en volwassen worden.

    • Rosan Hollak