Opinie

Hoe groeit mijn spaargeld sneller?

None

Als alleenstaande moeder kan ik jaarlijks een paar honderd euro sparen voor extra pensioen. Ik zoek mogelijkheden om mijn spaargeld sneller te laten groeien zonder al te veel risico. Heb je tips?

Geld overhouden is een helse toer in onze verleidingseconomie. Nauwelijks staat je inkomen op je bankrekening of je vaste lasten slokken het merendeel op. Op de rest – en meer – azen de reisbureaus, nagelstudio’s, autodealers, horecabazen, woonwarenhuizen en andere beroepsverleiders. Het vergt onverstoorbaarheid om niet elke cent uit je handen te laten glippen. Mocht dat tóch lukken, zoals hier, dan klopt vroeg of laat de onrust aan de deur: mijn geld verpietert op een spaarrekening. Hoe kan ik het sneller laten groeien?

Voor dit doel – pensioen – zet sparen inderdaad weinig zoden aan de dijk. Stel je spaart jaarlijks 400 euro, twintig jaar lang. Dan bezit je, bij 2 procent spaarrente, 9.913 euro. Uit die reserve kun je, bij weer 2 procent rente, twintig jaar lang maandelijks 45 euro opnemen. Is beleggen dan beter? Nee, niet in dit geval. Die paar honderd euro per jaar kunnen broodnodig zijn om onverwacht hoge zorgkosten te betalen, of de schoolreisjes van je kind.

Maar waarom zou je, om geld te laten groeien, uitsluitend denken aan sparen of beleggen? Ook de volgende drie uitdagingen leiden, vaak zonder enig risico, naar een grotere appel voor de dorst: 1) elke cent omdraaien, 2) meer verdienen en 3) investeren in je verdienvermogen. Het eerste – besparen dus – is belastingvrij en vrijwel risicoloos. Leen of huur bijvoorbeeld spullen van een buurtgenoot (peerby.nl), ruil dingen en diensten (google op ‘ruilkring’), lees uit de openbare bibliotheek, richt je huis in via marktplaats.nl, ruil je woning bij wijze van vakantie, enzovoorts.

Ook extra verdienen – de tweede geldgroeimethode – is met enige fantasie vaak goed te doen. Verhuur een kamer belastingvrij voor maximaal 4.536 euro per jaar. Verhuur je auto via mywheels.nl, snappcar.nl, toogethr.com of wego.nu. Laat de kinderen hun eigen zakgeld verdienen. Neem een krantenwijk. Of vraag opslag – als je durft.

Investeer, wat je extra verdient, (deels) in methode nummer 3: je verdienvermogen. Leer bijvoorbeeld websites bouwen. Een gratis cursus staat op w3schools.com. Koop – na stevig onderhandelen – spulletjes op alibaba.com, die je verpatst via je eigen webwinkeltje of via marktplaats.nl. Bedenk een leuke bezigheid waar je, ook na je pensioendatum, mee verdient. Misschien een hondenuitlaatservice, antiek restaureren, vertalen of sporters masseren? Of ga verjaardagstaarten bakken, wijn importeren, kleding repareren, tuinen ontwerpen of bijles geven. Zo werk je aan een financieel zorgeloze oude dag, zonder de risico’s van beleggen.

Nieuwe vraag: „Wat is een handige en verstandige methode voor de afbouw van schulden als je, zoals ik, verschillende soorten schulden hebt?” Mail uw reactie en/of nieuwe vragen voor dinsdag aanstaande naar ericaverdegaal@nrc.nl.