Hezbollah: wij vechten in Syrië en zullen Assad overwinning brengen

Hezbollah-leider Nasrallah zei vanavond in een tv-toespraak dat zijn beweging Assad in Syrië de overwinning zal brengen.
Hezbollah-leider Nasrallah zei vanavond in een tv-toespraak dat zijn beweging Assad in Syrië de overwinning zal brengen. Foto AFP via SANA

Strijders van de Libanese beweging Hezbollah strijden in Syrië aan de zijde van het regime van president Assad tegen de Syrische rebellen. Dat heeft Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vanavond bevestigd in een toespraak. Nasrallah zei dat zijn strijders Assad de overwinning in de burgeroorlog zullen brengen.

Dat strijders van Hezbollah in Syrië aan de kant van Assad vechten was al langer bekend, maar Nasrallah liet zich er nog niet eerder zo openlijk over uit. Hij zei in een tv-toespraak dat Hezbollah niet langs de zijlijn zal blijven staan “terwijl Syrië aangevallen wordt”. Nasrallah stelde dat Hezbollah in Syrië vecht tegen groepen van tienduizenden islamitische extremisten die een gevaar vormen voor Libanon.

Nasrallah erkende in zijn toespraak ook dat Hezbollahstrijders op dit moment, samen met het leger van Assad, in de Syrische grensplaats Qusayr in een hevig gevecht verwikkeld zijn met de Syrische rebellen. Het Syrische leger voerde vandaag volgens de BBC zware bombardementen uit op Qusayr, waarbij zeker 22 mensen zouden zijn gedood. Het leger probeert al dagen samen met Hezbollah en andere bondgenoten de rebellen uit de strategisch gelegen plaats te verdrijven.

Strijd om Qusayr van groot strategisch belang

Qusayr is voor zowel Assad en Hezbollah als hun tegenstanders erg belangrijk. De stad kijkt uit op de weg tussen de hoofdstad Damascus en de kuststreek, waar veel van Assads alawitische geloofsgenoten wonen. De rebellen blokkeren die verbinding graag, maar hebben ook een eigen belang. Qusayr ligt ook aan de voor hen cruciale aanvoerroute uit buurland Libanon, waarlangs zij worden bevoorraad.

Nasrallah ontkende in zijn toespraak dat er in Syrië een opstand gaande is, maar zei dat de Verenigde Staten en Israël hebben samengespannen met Al-Qaeda om het regime-Assad ten val te brengen. Hij stelde dat Hezbollah Assad te hulp is geschoten “om Palestina te beschermen”.

Bij de strijd in Syrië heeft Hezbollah al zware verliezen geleden. Bij de slag om Qusayr kwamen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de dodencijfers van de Syrische oorlog bijhoudt, al zeker honderd Hezbollah-strijders om het leven.

Syrische burgeroorlog steeds meer regionale strijd

Nasrallah heeft eerder onderstreept dat zijn organisatie en de andere bondgenoot, Iran, niet zullen toestaan dat Assads regime valt in de strijd tegen overwegend sunnitische rebellen. Door het groeiende aandeel van Hezbollah wordt de oorlog in Syrië meer en meer een conflict tussen shi’ieten – Assad is een alawiet, een shi’itische minderheid – en sunnieten. Ook shi’itische Irakezen vechten mee aan Assads kant. De rebellen worden onder andere gesteund door sunnitische landen, met name Qatar, Saoedi-Arabië en Turkije.