Giro-leider Nibali oppermachtig in besneeuwde bergrit

Rozetruidrager Vincenzo Nibali heeft vanmiddag de twintigste etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Op de slotklim Tre Cime di Lavaredo versnelde de Italiaan van Astana en liet hij iedereen achter zich.

Met zijn overwinning in de etappe van vandaag heeft Nibali zich zo goed als verzekerd van de eindzege.
Met zijn overwinning in de etappe van vandaag heeft Nibali zich zo goed als verzekerd van de eindzege. Foto AFP / Luk Benies

Rozetruidrager Vincenzo Nibali heeft vanmiddag de twintigste etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Op de slotklim Tre Cime di Lavaredo versnelde de Italiaan van Astana en liet hij iedereen achter zich.

In de striemende sneeuw werd Rigoberto Uran derde waardoor hij Cadel Evans van de tweede plaats in het klassement stoot. Urans landgenoot Fabio Duarte sprintte net iets sneller en werd tweede op zeventien seconden van Nibali. Carlos Betancur eindigde in dezelfde achtervolgende groep op de vierde plaats. Evans werd veertiende op anderhalve minuut, waardoor hij Michele Scarponi van zich afhield in het klassement.

Glansrol voor Nederlander Weening

Pieter Weening gaf de etappe, die flink was aangepast vanwege het slechte weer, glans. De Nederlander van Orica-Greenedge sprong op de Passo Tre Croci uit het peloton en ging de koplopers achterna. Vier man, Adam Hansen, Yaroslav Popovych, Pavel Brut en Giairo Ermeti hadden vroeg in de etappe een voorsprong gepakt. Na alle vluchters behalve Brut te hebben achterhaald, kreeg Weening in de striemende sneeuw gezelschap van Gianluca Brambilla en Eros Capecchi. Brut werd bedankt voor bewezen diensten en viel terug naar het peloton. Capecchi zette nog een spurt in en sprokkelde punten bijeen voor de blauwe bergtrui.

Op de door sneeuw bedekte Tre Cime di Lavaredo zette Nibali vervolgens zijn eindspurt in en liet zijn concurrenten achter zich. Weening kwam nog even dicht bij Capecchi, maar hij zag Nibali al snel voorbij fietsen. Zondag kan de Italiaan in de laatste etappe de roze trui definitief veiligstellen. Weening moest het uiteindelijk met de 23e plaats stellen. Wilco Kelderman van Blanco Pro Cycling was op de 22e plek de beste Nederlander.

De route van de twintigste etappe was aangepaste vanwege het slechte weer in Noord-Italië. Drie bergen werden door de organisatie geschrapt, waardoor ze alleen de slotklim Tre Cime di Lavaredo en de even daarvoor gelegen Passo Tre Croci hoefden te beklimmen. De twintigste rit was de derde etappe waarvan de route is aangepast vanwege slecht weer. De negentiende etappe van gisteren werd zelfs geschrapt.

Het etappeverslag is afkomstig van persbureau Novum.

    • Pim van den Dool