Geen blingbling maar betrokkenheid

Ganstarap is uit, conscious rap is in. Geen machogedoe en dure auto’s, maar opkomen voor zwakkeren.

Niet alle rappers zijn agressieve opscheppers, behangen met opzichtige, dure sieraden, blingbling. Dat is dit weekend in de Bijlmer in Amsterdam te zien op het Op festival De Block. Daar treedt ook een ander type rappers op. Niet de gangstarappers, over wie veel schrikbeelden bestaan, die in bijtende rijmen geweld en gangsterpraktijken in de grote stad bezingen en vrouwen bitches noemen.

Deze rappers uit de Bijlmer behoren tot de conscious rap, de bewuste of maatschappelijk betrokken rap, een stroming die sinds de kredietcrisis vooral in de Amerikaanse hiphop een opleving kent. Amerikaan Kendrick Lamar is een van de populairste conscious rappers. Hij rapt, zoals ook de hiphopartiesten uit de Bijlmer, over de sociale problemen in zijn omgeving: werkloosheid, alcoholisme, tienermoeders, dakloosheid. Hoe slechter het met de economie gaat, hoe groter de noodzaak om over sociale problemen te rappen, vinden deze rappers. De gangstarap is uit, de conscious rap in, zeggen Dret (26), Gikkels (28) en Nina (32) uit Amsterdam Zuid-Oost. „Ik snap niet waarom niemand het over Syrië heeft.”

    • Yasmina Aboutaleb