‘Franse soldaat door Noord-Afrikaan in nek gestoken in Parijs’

Een Franse militair die vanavond op patrouille was in een zakenwijk in het westen van Parijs is in z’n nek gestoken door een man die nog voortvluchtig is. Dat bevestigde de Franse president Hollande vanavond na berichtgeving van de lokale krant Le Parisien. De dader zou een bebaarde man met het uiterlijk van een Noord-Afrikaan zijn geweest.

Politieagenten bij het afgezette gebied waar vanavond een Franse militair in zijn nek werd gestoken.
Politieagenten bij het afgezette gebied waar vanavond een Franse militair in zijn nek werd gestoken. Foto AP / Remy de la Mauviniere

Een Franse militair die vanavond op patrouille was in een zakenwijk in het westen van Parijs is in z’n nek gestoken door een man die nog voortvluchtig is. Dat bevestigde de Franse president Hollande vanavond na berichtgeving van de lokale krant Le Parisien. De dader zou een bebaarde man met het uiterlijk van een Noord-Afrikaan zijn geweest.

Het incident vond rond zes uur lokale tijd plaats voor een muziekwinkel. De militair, die zijn uniform droeg, was samen met twee andere soldaten op patrouille toen hij van achteren aangevallen werd door een man die hem in zijn nek stak met een mes of een stanleymes.

De militair zal het voorval overleven, verzekerde politiebronnen aan Le Parisien, hoewel hij een aanzienlijke hoeveelheid bloed verloren heeft. Volgens persbureau AFP werd de gewonde soldaat eerst behandeld door brandweermannen, waarna hij naar het ziekenhuis werd overgebracht.

Hollande: we onderzoeken alle opties

De dader wordt door de politie op ongeveer 30 jaar oud geschat. Hij zou een zwarte jas met daaronder een witte djellaba hebben gedragen. Hij zou na de aanval zijn verdwenen in het winkelende publiek voordat de twee andere militairen konden reageren.

President Hollande, op bezoek in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, zei vanavond tegen journalisten dat de precieze toedracht van de aanval en de identiteit van de dader nog niet bekend zijn. “We onderzoeken alle opties”, aldus Hollande. Hoewel het incident doet denken aan de hakmesmoord van deze week in Londen, zei de president dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn voor een verband tussen de twee gebeurtenissen.

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls zei later vanavond dat het logisch is dat mensen een link leggen met Londen, maar dat het nodig is nu “prudent” te zijn en niet te speculeren. Hij benadrukte dat de Franse politie alles doet om de dader te arresteren. Minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zei dat duidelijk is dat de dader de soldaat wilde vermoorden.

NOS-correspondent Ron Linker twitterde vanavond vanuit Parijs:

Twitter avatar LinkerFRA Ron Linker Franse minister Valls van BiZa roept militairen in Frankrijk op extra waakzaam te zijn nadat soldaat in Parijs is neergestoken.
Twitter avatar LinkerFRA Ron Linker Op het Parijse treinstation waar n Franse militair is neergestoken, hangen veel camera’s die nu bestudeerd worden om dader(s) te vinden.
    • Pim van den Dool