Extra overleg schaatshal - Kramer en Zonderland steunen Heerenveen

Exterieur van schaatshal Thialf. Foto ANP / Vincent Jannink

De KNSB houdt vanmiddag samen met NOCNSF een extra overleg over het nieuwe topsportcentrum van de schaatsbond. Dit naar aanleiding van de ontstane commotie over de mogelijke keuze voor Almere. De partijen worden bijgepraat door de beoordelingscommissie en het adviesbureau Hypercube, meldt nos.nl.

De uitkomst van het overleg kan volgens ingewijden bepalend zijn voor het aanblijven van Doekle Terpstra als KNSB-voorzitter.

Afgelopen maandag lekte een rapport uit waarin viel te lezen dat Almere van de KNSB en NOCNSF de voorkeur krijgt boven Heerenveen en Zoetermeer als nieuw schaatscentrum van Nederland.

Vooral in Heerenveen werd het daarna onrustig. De Friese topsporters Sven Kramer en Epke Zonderland hebben vandaag ook van zich laten spreken. In een paginagrote advertentie in De Telegraaf spreken zij hun steun uit voor Thialf. “Laat deze gouden kans niet lopen!”, aldus olympisch kampioen Zonderland. “Geen compromissen, dat past niet in topsport”, stelt Kramer.

KNSB-voorzitter krijgt vlak voor het overleg een petitie in ontvangst genaamd ‘Thialf moet blijven’. De petitie komt voort uit een actie op Facebook. De groep ‘Thialf moet blijven’ kreeg al snel meer dan 28 duizend likes.

Maandag moet bekend worden welke stad de KNSB heeft uitgekozen. Dat is echter nog een voorlopige beslissing. Nadat alle partijen de mogelijkheid hebben gehad bezwaar aan te tekenen, volgt een week later het definitieve besluit.

    • Niels Posthumus