Eigenaar Ubicapanden rekent ondanks rellen op lege oplevering

De plannen met de Ubicapanden in Utrecht kunnen ondanks de rellen van vannacht gewoon worden doorgezet. Daarop rekent eigenaar Willem Klaassen. “Ik had niet verwacht dat het er zo uitbundig aan toe zou gaan, maar ik heb nog goede hoop er een hotel te kunnen vestigen”, zegt de projectontwikkelaar in een reactie.

De Mobiele Eenheid deed vannacht een inval in het krakersbolwerk Ubica in de binnenstad van Utrecht.
De Mobiele Eenheid deed vannacht een inval in het krakersbolwerk Ubica in de binnenstad van Utrecht. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De plannen met de Ubicapanden in Utrecht kunnen ondanks de rellen van vannacht gewoon worden doorgezet. Daarop rekent eigenaar Willem Klaassen. “Ik had niet verwacht dat het er zo uitbundig aan toe zou gaan, maar ik heb nog goede hoop er een hotel te kunnen vestigen”, zegt de projectontwikkelaar in een reactie.

Hoe groot de schade aan de onbewoonbaar verklaarde panden is heeft Klaassen nog niet kunnen zien, zei hij vanmiddag tegen persbureau Novum. De projectontwikkelaar heeft een koopovereenkomst gesloten met huisjesmelker Wim Vloet. Daarin staat dat de panden leeg moeten worden opgeleverd.

Vloet wil de verkoop intussen om andere redenen terugdraaien, waardoor het tot een rechtszaak is gekomen. Die dient 4 juni. Klaassen rekent erop dat deze rechtszaak in zijn voordeel uitvalt. “In vier eerdere zaken heb ik ook op alle punten gelijk gekregen.” Het hotel moet in juli volgend jaar de deuren openen.

Bekijk hier beelden van de rellen van vannacht:

Grimmige sfeer bij ontruiming pand door ME

Bij de ontruiming van het pand in de binnenstad aan de Ganzemarkt werd afgelopen nacht de ME ingezet. De sfeer was volgens de politie grimmig. In de straat waren stapels autobanden in brand gestoken en de politie werd bekogeld met vuurpijlen.

De politie maakte vanmiddag bekend dat om 15.30 uur pas de laatste kraker werd losgeknipt en dat de Ubicapanden weer vrij van krakers zijn. Alle krakers die zichzelf hadden vastgeketend zijn met een slijptol losgemaakt en afgevoerd, aldus een politiewoordvoerder tegen Novum. In totaal zijn tien of elf verdachten aangehouden. Zij zaten rond 16.30 uur allemaal nog vast.

De gemeente heeft het pand onbewoonbaar verklaard omdat grote delen van het plafond zouden missen en er veel gaten in het pand zitten.

Op internet wordt opgeroepen om ‘s avonds bij het pand te demonstreren. “Het is nog maar de vraag of het daadwerkelijk tot een demonstratie komt, maar wij houden er wel rekening mee”, aldus de woordvoerder.