Drone 1 kwijt, drone 2 kwijt, politieheli zoekt

Dat de politie volop met drones experimenteert is wel duidelijk. Dat daarbij regelmatig wat fout gaat, blijkt ook steeds vaker. Begin dit jaar stortten onbemande legervliegtuigjes neer die de politie ondersteunden bij de jacht op inbrekers en wiettelers. Naar nu blijkt, heeft de Rotterdamse politie al in april 2009 een oude, vertrouwde helikopter ingezet om vermiste drones op te sporen.

In Hoek van Holland testte de politie destijds of een drone bij een verkeersongeluk als eerste ter plaatse kan zijn. Het toestel kan dan alvast beelden doorsturen, zodat hulpdiensten de ernst van de situatie kunnen bepalen. Een drone kreeg daarom opdracht om naar een twee kilometer verderop geparkeerde auto te vliegen. In een testverslag, dat burgerrechtenactivist Rejo Zenger met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur ontving, schrijft een agent: „Hoewel mensen van [anonieme drone-leverancier; red.] vertellen dat er bij neerstorten geen risico is door zijn lage gewicht vraag ik mij dit echter af! (in glijvlucht tegen je achterhoofd!!!).”

De vrees van de agent blijkt niet ongegrond. De auto wordt niet gevonden en de drone verdwijnt bij de Nieuwe Waterweg van het beeldscherm. De politie stuurt een tweede drone om het toestel te vinden. „Ook deze verdwijnt door een storing.” Daarop begint een zoektocht met een helikopter. In de duinen wordt een drone beschadigd teruggevonden. De agent: „De tweede is waarschijnlijk de Nieuwe Waterweg overgevlogen, over een bedrijventerrein en ????????.” Hij concludeert: „Er moet nog wel wat gesleuteld worden.” De Rotterdamse politie zag voor de toestellen „vooralsnog geen toepassing voor onze regio”.

Afgelopen donderdag besloot de Tweede Kamer tot een hoorzitting, in het najaar, met deskundigen over politiedrones.

    • Wilmer Heck