Drie nieuwe arrestaties wegens moord op Britse militair

Een politiefunctionaris gisteren tijdens een huiszoeking in verband met de moordaanslag in Greenwich. Foto AP / Dominic Lipinski

De Britse politie heeft vanavond drie nieuwe arrestaties verricht in verband met de moordaanslag op militair Lee Rigby in de Londense wijk Woolwich. De drie gearresteerde mannen worden verdacht van betrokkenheid bij het moordplan.

Twee van de mannen werden opgepakt in een woning in het zuidoosten van Londen. De derde man werd op straat aangehouden. De politie verrichtte vanavond op vier adressen huiszoekingen in verband met de moordaanslag.

De twee hoofdverdachten van de moord, de 28-jarige Michael Adebolajo en de 22-jarige Michael Oluwatobi Adebowal, liggen nog altijd in stabiele toestand in het ziekenhuis. Ze werden woensdag door de politie neergeschoten nadat ze op Rigby inhakten met messen en een vleesbijl, voor de ogen van tientallen omstanders. Toen de politie arriveerde ontstond een vuurgevecht, waarbij het tweetal gewond raakte.

Een 29-jarige man die donderdag werd gearresteerd wegens betrokkenheid bij de moord is vandaag weer vrijgelaten. Hij blijft verdachte, maar mag het nog lopende moordonderzoek voorlopig in vrijheid afwachten.

Politie arresteert vriend van hoofdverdachte

De politie maakte vanmiddag bekend een vriend van een van de hoofdverdachten te hebben aangehouden. De arrestatie volgde onmiddellijk op Abu Nusaybah’s optreden van gisteravond voor de camera’s van de BBC, waarbij hij vertelde over de radicalisering van zijn vriend Michael Adebolajo.

Nusaybah wordt volgens de politie verdacht van een aandeel in niet nader omschreven terreurdaden. In het vraaggesprek van gisteren betichtte de 31-jarige man de Britse inlichtingendiensten ervan dat zij hebben geprobeerd Adebolajo als informant te werven. Die ontkennen de aantijging.

    • Pim van den Dool