Dirk Scheringa vraagt geen rente, maar geeft het

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

None

Zou Dirk Scheringa veranderd zijn? Neemt de woekeraar uit Wognum tegenwoordig met minder genoegen?

Deze week stuurde de ondernemer met de geitenwollen sokken een mailtje naar al zijn relaties over zijn bedrijf Dirk Scheringa Factoring, waarmee hij in 2012 begon.

Hij timmert naar eigen zeggen hard aan de weg, met DS Factoring. Dit bedrijf neemt tegen een vergoeding uitstaande facturen van bedrijven over. Scheringa zorgt met zijn bedrijf vervolgens voor de afhandeling van de facturen. Dat gaat zo goed, schrijft hij in het mailtje, dat hij werkkapitaal nodig heeft. En Dirk weet als geen ander hoe hij mensen moet interesseren voor zijn producten. Geven en nemen.

Als bankier deed hij dat al door mensen leningen te verstrekken, tegen fikse rentetarieven. Daar kregen ze dan vaak ook een verzekering bij verkocht, wat DSB een dikke provisie opleverde. Een blinkend businessmodel dat geen stand hield. DSB en toebehoren – weet u het nog – ging roemloos failliet in oktober 2009.

Dirk heeft het nu omgedraaid. Eerst nemen, dan geven. U geeft hem werkkapitaal, hij geeft een fikse rente. „Als u een bedrag van minimaal 100.000 euro investeert, ontvangt u een rente die kan oplopen tot 7 procent. U kunt kiezen voor een looptijd van één jaar vast, met een rente van 5 procent. Kiest u voor een investering van vijf jaar vast, dan krijgt u maar liefst 7 procent rente.”

Dat ziet er aantrekkelijk uit, 7 procent rente!

Maar wacht even. Probeerde Scheringa begin 2012 niet ook investeerders te interesseren om een ton in te leggen? Ja. En wat bood hij toen? Juist, 10 procent rente.

Tom Kreling

    • Tom Kreling