Boy Scouts of America laat homoseksuele jongeren toe

Na een lang en bitter debat heeft de Amerikaanse scouting organisatie Boy Scouts of America besloten openlijk homoseksuele jongeren toe te laten. Het verbod op openlijk homoseksuele leiders blijft van kracht.

De Boy Scouts heeft een grote conservatieve en gelovige achterban die zich sterk tegen het nu genomen besluit verzette. Maar op een bijeenkomst van 1.400 vrijwillige leiders in Grapevine, in Texas, stemde ruim zestig procent donderdag voor een motie dat geen enkele jongere lidmaatschap onthouden mag worden „louter op basis van seksuele oriëntatie of voorkeur”. Per 1 januari 2014 gaat de nieuwe regeling in.

Verschillende kerken die een belangrijke rol in de organisatie spelen hadden zich voor opheffing van het verbod uitgesproken. Grote sponsors dreigden hun bijdrage te staken als homo’s niet toegelaten zouden worden.

John Sternberger, een advocaat in Orlando en tevens Eagle Scout (de hoogste rang, die men zijn hele leven behoudt) sprak van „een trieste dag voor Amerika”. Hij zei tegen journalisten dat hij zijn Boy Scout uniform nu nooit meer zal dragen. (Reuters)