Birgitte begint helemaal opnieuw

None

BorgenSeizoen 310 afleveringen van 45 minuten€ 32,99Verschijnt op 28 mei.****

Door Ron Rijghard

In enkele jaren tijd is Borgen uitgegroeid tot het paradepaardje onder de televisieseries. Borgen verdient zijn populariteit, hoewel niet in elk opzicht pure kwaliteit triomfeert. Elk jaar verschijnt er wel een handvol betere series, maar Borgen kan bogen op andere troeven.

De belangrijkste is de feelgood-factor: hoe prettig is het niet om te kijken naar een ambitieuze vrouw die slaagt in haar carrière en het hoogste ambt van het land vervult. Birgitte Nyborg offert haar huwelijk voor haar ambities, maar wordt geen slachtoffer. Ze kiest zelf en is baas over haar leven. Die kracht en onafhankelijkheid toont ze opnieuw in dit laatste seizoen van de serie. We zijn een paar jaar verder: ze is uit de politiek gestapt, maar begint opnieuw, met een nieuwe partij, zelfbewust en vol idealen.

Haar optreden geeft Borgen een hart en een ziel. Maar wat de serie parten speelt – al vanaf het eerste seizoen – is de opzichtige rol van het toeval en de rare fouten die personages maken om de plot spannend te houden. In seizoen 3 knelt vooral de verhaallijn rond de chef van het journaal. Deze Torben wordt klemgezet door een populistische manager én door zijn echtgenote. Hij reageert nogal onbeholpen. Dat iemand in zo’n positie zo weinig ruggegraat toont, doet geforceerd en kluchtig aan.

Daar staat veel tegenover. Borgen 3, de laatste reeks, biedt andermaal een dynamische mix van smeulende liefdes, ontroerende gezinsproblemen, gluiperige coalitiepolitiek en vetes tussen integere en hijgerige journalisten. Het kwaad in de mens krijgt nooit de overhand en het resultaat is optimistische, pijnloze tv.

Dat is wat het grote publiek aanspreekt. Op tv is al genoeg geweld (politieseries), ziekte (ziekenhuisseries) en slechtheid (advocatenseries). Borgen heeft de lichtvoetige flair van een romcom en de diepgang van arthousedrama, met zorgvuldige aandacht voor personages. Dat haar nieuwe Britse vriend Birgitte toefluistert dat hij zin heeft om haar te „neuken”, valt uit de toon. Hé sir, zo praten we niet in deze zonnige Deense serie.

Alle positiviteit komt samen in de glimlach van Sidse Babett Knudsen, die altijd oprecht oogt. Haar veranderlijke gezicht verdraagt makkelijk de vele close-ups.

Borgen wordt ook niet, zoals veel Amerikaanse series, geteisterd door acteurs die veel te tv-cute zijn: knap en karakterloos. Oké, Borgen heeft de aantrekkelijke blonde journaliste Katrine (Birgitte Hjort Sørensen). Maar zij is geen paspop. Ook Katrine is in de eerste plaats een vrouw van vlees en bloed, met karakter. Dat gaan we missen.

    • Ron Rijghard