Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Bayern München wint Champions League dankzij late treffer Robben

Robben kan zijn geluk niet op nadat hij voor Bayern München de beslissende treffer in de Champions League-finale heeft gescoord.
Robben kan zijn geluk niet op nadat hij voor Bayern München de beslissende treffer in de Champions League-finale heeft gescoord. Foto Reuters / Darren Staples

Bayern München heeft de Champions League gewonnen dankzij een late goal van Arjen Robben. Bayern stond vanavond in de finale op Wembley tegen Borussia Dortmund tegen na bijna negentig minuten spelen op 1-1 toen Robben de beslissende treffer liet aantekenen.

Bekijk hier de winnende treffer van Robben:

Voor Bayern is het de vijfde keer dat de Cup met de Grote Oren werd veroverd. De club uit München won in 1974, 1975 en 1976 de Europa Cup I en in 2001 de Champions League. In 2010 en 2012 verloor Bayern de finale van het kampioenenbal.

Dortmund betere ploeg in openingsfase

In de openingsfase liet Dortmund zien geloof in eigen kunnen te hebben. De geelzwarten zetten Bayern snel vast en begonnen aan een omsingeling. Echt gevaarlijk werd Dortmund echter niet. Op wat plaagstootjes van Jakub Blaszczykowski en Robert Lewandowski had Bayern-doelman Manuel Neuer steeds een antwoord.

Halverwege de eerste helft werd Bayern, dat toen nog geen enkele corner had gehad tegen vijf voor Dortmund, eindelijk ook gevaarlijk. Mandzukic’ kopbal werd echter door Roman Weidenfeller gekeerd. De goalie van Dortmund greep ook oog in oog met Arjen Robben in. De Groninger kon daardoor de grootste kans van de eerste helft niet benutten. Even later schoot Robben nog tegen Weidenfeller op.

Robben ook aangever van openingstrefffer

Na de thee was Bayern de bovenliggende partij. Robben kon opnieuw Weidenfeller niet verschalken, maar na een uur spelen bereikte de Oranje-international wel de achterlijn en gaf de voorzet die door Mandzukic van dichtbij tot de openingstreffer werd verwerkt.

Bekijk hier de 1-0 van Mandzukic:

Slechts acht minuten kon Bayern van de zege dromen. Toen schopte Dante in plaats van tegen de bal hard in de buik van Marco Reus. De scheidsrechter wees daarop resoluut naar de stip, maar was toch genadig voor Dante die niet zijn tweede gele kaart kreeg. Vanaf elf meter was Gündogan vervolgens koelbloedig: 1-1.

Bekijk hier de 1-1 van Gündogan:

Na de gelijkmaker was Bayern even aangeslagen. Bij de eerste goede aanval van de Duitse Rekordmeister was Robben dicht bij de 2-1. Een voorzet van Thomas Müller rolde richting de Groninger voor een open doel, maar Neven Subotic was net iets eerder bij de bal en werkte die voor de voeten van Robben weg.

Het moment van Robben kwam echter nog. Bij een snelle uitbraak van Bayern zette Franck Ribéry de Nederlander met een hakje vrij. Robben omspeelde vervolgens twee verdedigers en zette Weidenfeller op het verkeerde been door de bal tegen de looprichting van de doelman in te spelen. Tergend langzaam hobbelde de bal vervolgens de Dortmund-goal in.

Het wedstrijdverslag is afkomstig van persbureau Novum.