Alleen Di Luca zelf doet nog verrast

En wéér werd Danilo Di Luca op doping betrapt. Er hangt een levenslange straf boven zijn hoofd.

Danilo di Luca eerder deze maand in de vierde etappe van de Giro. Hij bleek aan de vooravond van de ronde positief te zijn getest. Foto AP

Hij kreeg nog net de tijd om zijn koffers te pakken – maar daarna moest hij oprotten. Danilo Di Luca is vertrokken uit de Giro: niet door de voordeur, niet door de achterdeur, niet door het kattenluikje of het badkamerraampje, maar door de toiletpot. Hij werd uitgekotst door zijn collega’s, zijn ploeg en zijn sponsor nadat bekend was geworden dat hij alwéér was betrapt op het gebruik van doping.

Di Luca is een draaideurdopinggebruiker. Afgelopen decennium fietste ‘De Killer van Spoltore’ vrijwel ieder seizoen met de donkere wolken van een naderende dopingaffaire boven zijn hoofd. In 2004 was hij betrokken bij de dopingzaak Oil for Drugs, omdat hij met dopingarts Carlo Santuccione (bijnaam in het peloton: Ali Chemicali) telefonisch overlegde over het gebruik van epo. In 2007 werd hij drie maanden geschorst voor zijn aandeel in de affaire. In 2009 liep hij twee keer tegen de lamp in de Giro: hij gebruikte CERA. In dat jaar viel de Italiaanse recherche zijn huis binnen omdat hij nog steeds tot het dopingnetwerk van Santuccione zou behoren.

Zijn comeback, na een twee jaar durende schorsing, was geen succes. Bij Katusha reed hij geen deuk in een pakje boter. Een jaar erop fietste hij alweer een stuk harder in dienst van Aqua e Sapone – een Italiaans Pro Continentaal Team, dat in tegenstelling tot Katusha niet behoort tot de World Tour en daarom minder wordt gecontroleerd. Op 26 april van dit jaar trad De Killer in dienst van Vini Fantini. Drie dagen later werd hij, zo bleek gisteren, opnieuw betrapt op het gebruik van epo tijdens een onverwachte controle.

Het nieuws kwam niet als een bijster grote verrassing: de reputatie van Di Luca is bekend. Verder reed De Killer in deze Giro vrijwel iedere dag in de aanval, ondanks dat hij slechts twee wedstrijden fietste als voorbereiding op de Italiaanse ronde. Die twee koersen (op 27 en 28 april) reed hij overigens ook bij de eerste tien. Zijn goede prestaties waren de belangrijkste reden dat hij afgelopen week in Gazzetto dello Sport het (mede-)kopmanschap claimde van de Italiaanse ploeg op het wereldkampioenschap in Firenze. Eerder meldde hij in diverse media al dat hij nog twee of drie jaar door wil fietsen, ook al is hij al 37.

Maar dat gaat er waarschijnlijk niet meer van komen. Als de B-staal ook positief uitvalt heeft de Killer van Spoltore zijn eigen carrière definitief om zeep geholpen: hij zal levenslang worden geschorst.

Zijn ploeg Vini Fantini heeft de uitslag van de B-staal niet eens afgewacht; Di Luca is op staande voet ontslagen. Bovendien kreeg hij nog een trap na. Ploegleider Luca Scinto zei in een statement op de site van de ploeg: ,,Ik heb Di Luca nooit in mijn team gewild, en daar heb ik ook nooit een geheim van gemaakt ook.” Volgens manager Angelo Citracca was het aantrekken van Di Luca een ideetje van de hoofdsponsor. Die heeft Di Luca bij het team door de strot geduwd. Hoofdsponsor Valentino Sciotti beaamt die lezing: „Ik neem alle verantwoordelijkheid op me. Ik dacht te kunnen geloven in een mens, in een atleet, en ik dacht dat hij niet nog eens dezelfde fout zou maken.”

Di Luca’s collega’s kotsen hem virtueel uit omdat hij de wielersport (alweer) in een slecht daglicht brengt. Beñat Intxausti, de nummer negen van het Giro-klassement, twitterde dat Di Luca moest oprotten („Vai fanculo”), Lotto-renner Greg Henderson noemde hem een ‘dickhead’, de Zwitser Gregory Rast gebruikte de hashtag #fuckyoukiller. En zelfs Lance Armstrong reageerde in 140 tekens: „Really Di Luca? Are you that fucking stupid?”

De Killer zelf zei ‘verrast’ te zijn door de positieve test.

Hij was de enige.

    • Thijs Zonneveld