Advocaat: dat Van Rey getipt werd over inval is absurd en onjuist

Archieffoto van Jos van Rey in de gemeenteraad van Roermond. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het is “absurd en onjuist” om te denken dat Jos van Rey, de van corruptie verdachte voormalig VVD-wethouder, van tevoren door een Limburgse politiefunctionaris is getipt over een op handen zijnde politie-inval bij hem thuis. Dat zegt zijn advocaat Gitte Stevens.

Dagblad de Limburger schreef vanochtend dat Van Rey mogelijk van tevoren door een politiefunctionaris werd getipt over de inval die in oktober plaatsvond. Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover de krant onderzoek te doen naar een mogelijk lek rond het onderzoek naar Van Rey en andere verdachten.

Van Rey ervoer inval juist als ‘ware aanslag’

Van Rey’s advocaat Stevens noemt het in een verklaring “verbijsterend” dat Dagblad de Limburger suggereert dat Van Rey van de inval op de hoogte zou zijn. Van Rey en zijn familie hebben de inval volgens Stevens juist als “een ware aanslag” ervaren.

Van Rey zelf overweegt volgens zijn advocaat naar aanleiding van de publicatie in Dagblad de Limburger “op korte termijn het stilzwijgen” te doorbreken. De politicus en zijn advocaat hebben zich naar eigen zeggen tot nu toe van commentaar onthouden “om het onderzoek niet te frustreren en in de hoop dat een voortvarend onderzoek zou uitwijzen dat aan de verdenking iedere grondslag ontbreekt.” Ook wilde Van Rey zich in het belang van de VVD zo terughoudend mogelijk opstellen. Nu er “helaas” sprake is van een “trial by media” overweegt Van Rey nu met zijn verhaal in de openbaarheid te treden.

Ophef binnen VVD om zaak-Van Rey

De zaak rond Van Rey leidde de afgelopen weken tot onrust binnen de VVD. Partijvoorzitter Korthals maakte vanmiddag op het VVD-congres bekend dat het partijbestuur een commissie heeft ingesteld die zich gaat bezighouden met integriteit. Eerder meldde NRC Handelsblad dat Korthals wil dat alle politiek actieve VVD’ers een integriteitsverklaring moeten ondertekenen. Dit voorstel staat in een pakket maatregelen rondom integriteit dat het partijbestuur vandaag officieel presenteerde.

    • Pim van den Dool