Het leven in het getto kan zwaar zijn

None

Rapper Dret (26), alias voor Raoul Kluivert uit de Bijlmer, maakt geëngageerde raps.

„Sommige rappers maken tracks, en sommige rappers maken nummers. Kendrick Lamar maakt nummers. Hij weet op een poëtische manier een boodschap over te brengen en hij houdt de kunstvorm hoog. Hiphop is kunst. Ik probeer dat ook. Natuurlijk, een beat moet lekker zijn, en je moet een eigen rapstijl hebben. Maar steeds meer rappers beseffen dat je ook iets moet zeggen. Geen bullshit. Ik hou daarvan, die conscious hiphop. Maar ik maak ook graag luchtige nummers, soms wil je gewoon partyen. Zuipen met vrienden, beetje gekkigheid. Ik vind dat dope. Je moet het allebei maken.

„Ik heb niks tegen gangsterrap, het leven in het getto kan zwaar zijn. Maar het verheerlijken van criminaliteit en het er over hebben, zijn twee verschillende dingen. Soms hoor je jonge jongens zeggen: ik pak money, dit dat, terwijl je weet: jongen, je ballt niks, je zit op school, het enige wat je pakt is studiefinanciering. Je doet gewoon tof.

„Ik woon sinds mijn tweede in de Bijlmer. Ik weet niet beter dan de Bijlmer. Ik zou nergens anders willen wonen. Het is de beste plek voor een nigga om te wonen. Nigga’s in boerendorpen, die hebben het zwaar. Daar heb je pas echt racisme. In Koningszoon rap ik over mijn 18-jarige buurmeisje dat bevalt van haar tweede kind. Dat gebeurt.

„De nieuwe generatie mannen neemt zijn verantwoordelijkheid als vader. Ik heb een zoontje van vier, ik probeer er voor hem te zijn. Dat gaat heel goed, ook al zijn zijn moeder en ik niet meer samen. Mijn neven en ik hebben dat niet gekend, daarom noemden we onze hiphopformatie De Vaderloze Troepen. Het is beter om er te zijn voor je zoon. Het is zwaar voor die moeders alleen. Maar ik heb alles gehad wat ik nodig had van mijn moeder.”