‘Er komt een schoonmaakster. Best erg als je zo jong bent’

Bote Scholtens en Laura Paap hebben het studentenleven verruild voor een drukke baan. Bij het eten komen ze tot rust. „Groenten snijden is héél ontspannend.”

‘Wonen twee jaar samen’

Laura: „We kennen elkaar van de hogere hotelschool. Bote leek me serieus en maatschappelijk geïnteresseerd, dat was goed ingeschat.”

Bote: „We hebben nu vier jaar een relatie en wonen twee jaar samen in het Laakkwartier, een echte volkswijk. Als het Nederlands elftal speelt, wordt de straat afgezet en is de ME paraat.”

Laura: „We betalen hier minder huur dan voor onze studentenkamers bij elkaar. Dit appartement was helemaal uitgewoond. We hebben er veel werk aan gehad. Maar dat is het waard, want voorlopig kopen we geen huis. En waarom zou ik dan twee jaar tegen een roze verwarming en een gele deur aankijken?”

Bote: „We hebben geen haast om een huis te kopen. Ik volg de woningmarkt goed, de prijzen blijven toch wel dalen. Het liefst zouden we in het Zeeheldenkwartier wonen, waar je zo een barretje inloopt, of het centrum. Ook al heb je daar weer meer parkeerproblemen.”

‘Alle actualiteitenprogramma’s’

Laura: „We zijn allebei niet in het hotelwezen beland. De balans tussen werk en privé is daar zoek, merkte ik tijdens de opleiding. Je werkt altijd als anderen vrij zijn.”

Bote: „De hotelschool is echt een community, met een bepaald jargon. Weinigen zijn er bezig met de maatschappij, of lezen wel eens een krant. Ik vind nieuws leuk, maar ik kon het er nooit over hebben.”

Laura: „Bote houdt van actualiteiten: hij keek altijd De Wereld Draait Door, Nieuwsuur en Pauw & Witteman achter elkaar. Ik dacht: moet je dit nu allemaal zien? Dat vind ik niet zo gezellig, al hoef ik echt niet elke avond hand in hand op de bank te zitten.”

Bote: „Nu maak ik een keuze voor één van de drie. Dat was een maand wennen, maar het bevalt prima. Ik plande mijn avond echt rond die programma’s.”

‘Kast vol kookboeken’

Laura: „Bij Coolblue ben ik dagelijks bezig met mijn allergrootste hobby: eten. Ik ben productmanager in team ‘kitchen’, dat over de webwinkels gaat van keukenmachines, pannen, servies en bestek. Thuis heb ik een boekenkast voor alleen kookboeken, ik maak het liefst elke avond wat anders. Ik doe in het weekend alle boodschappen en ga dan ook naar biologische en Aziatische supermarkten.”

Bote: „Soms is het thuis net een restaurant: kaarsen, muziek en het ruikt fantastisch. Het eten is voor ons echt een moment van rust. Een uur aan tafel met een biertje of een wijntje. Daarna gaat de laptop nog wel eens open, maar we zitten niet zoals sommige collega’s of vrienden al met de computer naast ons te eten.”

Laura: „We zijn heel planmatig, hebben vaak contact over wie wanneer thuis is. Wie als eerste thuis is, begint met koken. Groenten snijden is héél ontspannend en zo gebruiken we onze avond efficiënt.”

Bote: „Ik ben meer de chef-was en de klusjesman. Tenminste, als iets als een nieuwe lamp voldoet aan haar esthetische blik.”

Laura: „We hebben een schoonmaakster. Best erg, als je nog zo jong bent als wij. Maar we hebben het al druk genoeg. Bote heeft eerst nog een robotstofzuiger gekocht, maar daar werd het niet echt schoon van.”

‘Minder tijd voor hobby’s’

Laura: „Het is heel erg wennen dat veel van je sociale afspraken opeens in het weekend plaatsvinden. Als je donderdagavond wat gaat drinken in de stad, gaat de wekker vrijdag wel heel vroeg. Ik probeer nu ook dagen in te plannen dat ik niks doe.”

Bote: „Ik wil in het weekend echt niks aan werk doen. Als ik vrij ben, staat mijn e-mail uit.”

Laura: „We zijn soms heel burgerlijk in het weekend. We hebben een museumkaart en we wandelen. Maar soms doet Bote met zijn vrienden mannendingen en ik met vriendinnen vrouwendingen. Of we doen écht niks, dan kijken we Mad Men met popcorn.”

Bote: „Sinds ik werk, neem ik minder tijd voor hobby’s als wielrennen. Ik heb als consultant bij Adviestalent steeds wisselende projecten bij overheid en bedrijven, vooral over het ‘nieuwe werken’. Het moet soms snel, dan werk ik zo zestig uur.”

Laura: „Werk is voor allebei een valkuil, vooral voor Bote. Soms wil ik dat hij minder werkt. Dat zeg ik dan ook, als hij wekenlang laat thuis is. Ik heb ook wel eens extra werk voordat een nieuwe webshop live gaat. Maar verder heb ik vaste tijden, met ’s avonds en in het weekend vrij.”

Bote: „Ik word in mijn werk veel meer gestimuleerd na te denken over waar ik wil staan over vijf jaar, of tien. Dat vind ik ook fijn, het geeft rust.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl.

    • Michiel Dekker