Ohpen, een jaar online vermogensbeheer

Nederlanders beleggen weer, maar zij slaan het extra huiswerk dat daarbij hoort liever over. Gelukkig discrimineert de webrevolutie op de beleggingsmarkt niet tussen ijverige doe-het-zelvers en luiwammesen. Beiden profiteren. Gebruiksvriendelijke internetplatforms hebben beleggen drastisch goedkoper en eenvoudiger gemaakt – voor Jan de Belegger én voor professionals. Traditionele private bankers verhieven zich pas uit hun lederen sofa’s als je minimaal een ton te beleggen had. Nieuwe online vermogensbeheerders werken zo veel efficiënter dat zij genoegen nemen met vijftien, twintig, dertig mille. De meesten beleggen dat geld in indexproducten die een mandje onderliggende effecten volgen. Wie geen huiswerk wil maken, kan zijn geld nu ook laagdrempelig láten beleggen.

Enkele van deze nieuwkomers kwamen vorig jaar op deze plaats aan de orde. Zo’n twaalf maanden later is het tijd voor de hamvraag: hoe presteren zij? Het eerste antwoord komt van Ohpen, opgericht door oud-medewerkers van Binck en Alex en actief sinds 2010. Bij Ohpen kan de klant zelfs al vanaf één euro terecht. „Wij beheren nu zo’n 90 miljoen euro voor drieduizend klanten”, vertelt chief operating officer Matthijs Aler. „Begin 2012 hadden wij nog maar 30 miljoen en duizend klanten.” In maart vorig jaar schakelde Ohpen over van twee naar negen indexfondsen: aandelen uit Noord-Amerika, Europa, Nederland, Azië en de BRIC-landen, beursgenoteerde private equity- en vastgoedbedrijven, en twee aparte fondsen voor Europese staats- en bedrijfsobligaties. „Onze klanten wilden meer keuzemogelijkheden.”

Sinds de start een dik jaar geleden staat alleen het BRIC-fonds in de min met een netto verlies van 9,54 procent, na aftrek van alle kosten. Alle andere fondsen lieten keurige rendementen zien: van 4,86 procent op staatsleningen tot liefst 28,94 procent op private equity. Ohpen runt equal weight-fondsen: alle beleggingen doen mee voor hetzelfde kleine percentage. Dat vergroot de spreiding en verkleint het risico. „Ongeveer de helft van onze klanten komt van grote banken. Van hen investeert 60 procent maandelijks een vast bedrag. Die automatische incasso’s nemen sterk toe.” Regelmatig een klein beetje beleggen levert veel meer op dan in één keer heel veel.

Eenderde van de Ohpen-klanten stelt zelf zijn portefeuille samen, tweederde laat dat door Ohpen doen. „De doe-het-zelvers gaan vooral voor de fondsen die het afgelopen jaar het hoogste rendement lieten zien.” Het geld van de anderen belegt Ohpen standaard voor 37 procent in het Noord Amerika Indexfonds (plus 18,75 procent sinds de start), dat daardoor het grootst is met 22,2 miljoen euro onder beheer. Via de online Ohpen Planner geven alle klanten aan het begin van de rit aan voor welk doel zij beleggen, hoe groot dat kapitaal moet worden en wanneer zij het nodig hebben. Vervolgens ontvangen zij regelmatig alerts over de ontwikkeling van hun doelvermogen, met vrijblijvende suggesties wat te doen als het vóór of juist achter ligt op schema. „Die extra aandacht waarderen de klanten zeer.”

Journalist Joost Ramaer schrijft elke week over beleggingszaken.

    • Joost Ramaer