Ze zijn nog weinig praktisch, maar nu zijn er ook al 3D-geprinte kogels

Het was onvermijdelijk het 3D-printen ervoor zou zorgen dat iemand wapens zou proberen te maken. Dat lukte begin deze maand al. Maar hee, er konden tenminste nog geen kogels gemaakt worden. Fout. Zondag uploadde een Amerikaan een video waarin hij 3D-kogels schiet uit een shotgun. Oh, en ze zijn heel snel en gemakkelijk te maken.

Een van de bewuste kogels. Screenshot YouTube

Het was onvermijdelijk dat de technologie van het 3D-printen ervoor zou zorgen dat iemand wapens zou proberen te maken. Dat lukte begin deze maand al. Maar hee, er konden tenminste nog geen kogels gemaakt worden. Fout. Zondag uploadde een 48-jarige industrieel technicus uit Californië een video waarin hij 3D-kogels schiet uit een shotgun. Oh, en ze zijn heel snel en heel gemakkelijk te maken.

Werkt het zo goed als gewone kogels? Nee, bij lange na niet schrijft The Huffington Post. Maar vergeet niet dat deze kogels gewoon bij iemand thuis uit de printer zijn gekomen. In het filmpje schiet de man, Jeff Heezsel, op verschillende objecten met de kogels.

Heeszel maakte gebruik van het ontwerp van zijn vriend Tony Griffy uit Tennessee, die drie verschillende soorten kogels printte en naar hem stuurde. Eerst vuurt hij de shotgun af op een houten dartbord, waar een kogel dwars doorheen gaat. Een tweede gaat door een stuk dennenhout van vijf centimeter dik. Een derde doet maar weinig schade aan het hoofd van een paspop.

Erg krachtig zijn ze dus niet en vanwege het gebrek aan kruit in de kogels, wat nodig is om de kogel extra kracht te geven, moest Heeszel een shotgun gebruiken. Desalniettemin: het kostte Griffy naar eigen zeggen maar een uurtje om een kogel te printen. Ze zijn gemaakt van plastic en in elke kogel zit een loden bal om hem wat gewicht mee te geven. Het blijft de vraag of de kogel wel helemaal geprint te noemen is, maar toch.

“Echt geweer met plastic kogels leuker dan andersom”

Wees trouwens gerust, mocht je dat niet zijn: zelfs Heeszel noemt de kogels weinig praktisch in een interview met Wired. Ze zijn meer een leuk hebbedingetje. Hij noemt de kogels zelf ook “crappy”, maar was toch verrast dat ze het hout in ieder geval wisten te doorboren.

Griffy is naar eigen zeggen “gek op de technologie” en printte de kogels “voor zijn eigen plezier”. En, vindt hij: een echt geweer met plastic kogels, is veel leuker dan een plastic geweer met echte kogels, verwijzend naar 3D-geprinte geweren van eerder deze maand. Hij heeft een YouTube-account onder de naam ArtisanTony, waarop meer van zijn 3D-creaties staan, allemaal geprint met zijn Solidoodle 3-printer die zo’n 800 euro kost. Zo printte hij al eens een 3D-mes:

Heeszel, de vriend die de kogels afschoot, is ook geen onbekende op YouTube. In tegenstelling tot Cody Wilson, de man die het eerst 3D-geprinte pistool toonde begin deze maand, is hij geen anarchist of politiek activist. Nee, zijn kanaal op de videowebsite is meer ‘Nickolodeon-entertainment’, zoals Wired het omschrijft: hij schiet worstjes uit zijn shotgun én chocolade-eitjes, waarmee hij verwijst naar de boodschap die vicepresident Joe Biden pas naar een 7-jarig jongetje stuurde.

3D-wapens liggen onder vuur

Het debat over het 3D-printen van wapens is sinds de eerste succesvolle print ervan door Wilson flink aangewakkerd in de Verenigde Staten. Politici willen proberen het delen van het ontwerp te verbieden en willen als het kan een algeheel verbod op 3D-wapens. Wilson werd verzocht zijn ontwerp offline te halen. Ook in Nederland was er een kleine controverse rond de 3D-wapens. De Hogeschool van Amsterdam was van plan het ontwerp te printen om de “ethische discussie rond de vrijheid van informatie” aan te gaan met studenten. Het College van Bestuur verbood dat echter.

Griffy heeft geen enkele plannen om de kogels ook echt grootschalig te gaan produceren:

“Printers zijn ontworpen voor het maken van prototypen, niet voor productiewerk. Het is echt, eerlijk waar, voor de lol.”

    • Frank Huiskamp