Week vol rellen in buitenwijken Stockholm

People inspect the scene where cars stand gutted by fire in the Stockholm suburb of Rinkeby after youths rioted in several different suburbs around Stockholm, Sweden for a fourth consecutive night on May 23, 2013. In the suburb of Husby, where the riots began on Sunday in response to the fatal police shooting of a 69-year-old machete-wielding man, 80 percent of residents are immigrants and the unrest has highlighted Sweden's failure to integrate swathes of its immigrant population, but in this small, consensus-driven country, there was little agreement on how to solve the problem. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND AFP

Zweden

Vier nachten op rij was de Zweedse hoofdstad Stockholm het toneel van gewelddadige rellen. Hier zijn de resten te zien van uitgebrande auto’s in de buitenwijk Rinkeby. Honderden jongeren wachtten tot het donker om de straat op te gaan en hun ongenoegen kenbaar te maken, stenen te gooien naar de politie en scholen te vernielen.

In diverse buitenwijken van Stockholm was het de afgelopen dagen onrustig. De wijken hebben een paar dingen gemeen: ze staan vol treurige hoogbouw, veelal uit de jaren zestig en zeventig, en er wonen voornamelijk immigranten, in sommige wijken tot 80 procent.

Aanleiding voor de rellen vormde een incident in de wijk Husby. Daar schoot de politie elf dagen geleden een 69-jarige man dood die op straat met een kapmes had staan zwaaien, zich verschanste in zijn appartement en vanaf het balkon riep dat hij de agenten zou doden. Wat er in het appartement is gebeurd, is nog onduidelijk. De agenten voelden zich bedreigd. Toen de man weigerde zijn mes in te leveren, hebben ze geschoten. NRC