Vrijgelaten dorststaker veroordeeld om fraude

De honger- en dorststaker van Afghaanse afkomst die afgelopen week na een kort geding werd vrijgelaten uit vreemdelingendetentie, is in Oostenrijk en Duitsland een aantal malen veroordeeld wegens fraude. Deze week werd dat duidelijk, onder meer uit de publicatie van de uitspraak in kort geding, die hem in vrijheid stelde. De man zelf ontkent de fraude.

In een interview in deze krant vertelde hij dat hij tijdelijk in Duitsland werkte. Daardoor was hij niet op de hoogte van het intrekken van zijn verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd en stelde hij daartegen pas beroep in na terugkeer in Nederland. Het is onduidelijk of zijn detentie in Duitsland de reden was voor Justitie om hem hier vast te zetten in vreemdelingenbewaring. Een woordvoerder van het ministerie laat weten nooit informatie te geven over individuele gevallen.

Er zijn momenteel negen hongerstakers in vreemdelingendetentie. Vijf van hen drinken ook niet. Gisterochtend werd een honger- en dorststaker, die vastzat in het detentiecentrum Rotterdam, uitgezet naar Italië. Dat bevestigt het ministerie van Justitie. Hij moet in Italië zijn asielprocedure afwachten, omdat hij daar de eerste keer asiel aanvroeg. Als mensen fysiek in staat zijn om te reizen, kunnen ze worden uitgezet, ook al zijn ze in hongerstaking. Volgens vertrouwensarts Elcke Bonsen, die de man bijstond, was hij ernstig verzwakt.