Van der Heijden werkt aan vervolg ‘Tonio’

A.F.Th Van der Heijden tegenover Twan Huys tijdens de opnames van College Tour, gistermiddag/ Foto Roy Borghouts

A.F.Th. van der Heijden werkt aan een vervolg op zijn ‘requiemroman’ Tonio. Dat zegt de schrijver vanavond in het NTR-programma College Tour, dat gisteren werd opgenomen in Amsterdam.

Een van de vragenstellende studenten vroeg Van der Heijden of hij nog een boek wilde schrijven over zijn verongelukte zoon: een speculatie op diens leven als dat niet geëindigd was. „Het is alsof zij ervan wist,” reageerde de schrijver tegenover presentator Twan Huys. „Ik maak nu aantekeningen voor een boek over het verdere verloop van Tonio’s eventuele leven. Ik construeer het als een ‘metroroman’ verwijzend naar de Orpheus-mythe, waarin ik over de plankieren in de tunnels van de Noord-Zuidlijn loop en Tonio achter mij door de modder fietst. We hebben een gesprek. Ik mag niet omkijken.”

Het tv-interview is het eerste openbare optreden van Van der Heijden sinds de dood van zijn zoon, gisteren precies drie jaar geleden. „Vandaag draag ik voor het eerst weer normale mensenkleding.”

De studenten vroegen hem uitgebreid naar de roman Tonio, die bekroond werd met de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Ook vroegen ze naar zijn favoriete jonge schrijvers („Jamal Ouariachi, de gebroeders Heerma van Voss, Marente de Moor”), naar zijn rouwverwerking („berusting is nog ver weg”) en de toekomst van zijn schrijverschap. Van der Heijden vindt zich „een grimmiger en misschien ook pretentieuzer schrijver” geworden. „Van Tonio’s dood heb ik geleerd om nooit meer iets zomaar te doen. Dat heeft te maken met een proces dat ik ‘verschaming’ noem: dingen waar ik vroeger trots op was, hebben hun glans verloren. Die schaamte daagt mijn creatieve ambitie uit: daar bovenuit komen is wat me nu bezighoudt.”

Aanstaande donderdag, als Van der Heijden de P.C. Hooftprijs in ontvangst neemt, presenteert hij ook een nieuwe, „korte roman”, De helleveeg, een vervolg op zijn cyclus De tandeloze tijd. „Ik zie de prijs niet als gouden handdruk die alles afrondt, maar als de grootste aanmoedigingsprijs van Nederland.”

Vanavond op de NRC boekenblog meer aandacht voor de College Tour-uitzending.

 

    • Thomas de Veen