Uitgelicht

Film

Chocolat (Lasse Hallström, 2000, VS/VK). Behaagzieke fabel speelt zich af in een Frans dorpje in de benepen late jaren vijftig. Alleenstaande moeder Juliette Binoche ontregelt er de onderlinge verhoudingen wanneer ze er een chocolaterie opent. Mierzoet, maar wel met mooie beelden. Ook met Johnny Depp en Alfred Molina als archetypische burgemeester. RTL 8, 20.30-23.00u.

Mesrine: L’ennemi public no 1. (Jean-Franços Richet, 2008, Frankrijk). Laatste deel van tweeluik over de charismatische crimineel Jacques Mesrine, die in de jaren 70 jarenlang uit handen van de politie wist te blijven. Deel 1, L’instinct de mort, behandelde de opkomst van de gangster, briljant vertolkt door Vincent Cassel. In deel 2 bouwt Mesrine zijn sterrenstatus uit. Ondertussen is de Franse politie vastbesloten hem voor eens en voor altijd te stoppen. Canvas, 22.10-00.20u.

Informatief

College Tour. Op de Eerste Pinksterdag van 2010 kwam de 21-jarige Tonio van der Heijden, het enig kind van schrijver A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Drie jaar lang hield Van der Heijden de publiciteit verre van zich. In College Tour geeft hij nu zijn eerste grote interview sinds de dood van Tonio. De opname vond plaats in de grote zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Nederland 3, 20.25-21.25u.

An Idiot Abroad. Deze Britse reisdocumentaire is terug met het derde seizoen, qua opzet onveranderd: cultuurbarbaar Karl Pilkington, die geen enkele interesse heeft in reizen, wordt door komiek Ricky Gervais en Stephen Merchant naar het buitenland gestuurd om nieuwe ervaringen op te doen. Vanuit Engeland plannen Gervais en Merchant vele onaangename verrassingen voor Karl. In dit seizoen ‘volgt’ hij, al klagend, de zijderoute. Discovery, 21.00-22.00u.

Thomas Cromwell: Henry VIII’s enforcer. Thomas Cromwell is de geschiedenis ingegaan als een van de meest corrupte bestuurders van Engeland. Als eerste minister van Hendrik VIII vernietigde hij de Rooms-Katholieke Kerk in Engeland en stak daarbij aardig wat in eigen zak. Diarmaid MacCulloch, hoogleraar in de geschiedenis van de kerk aan de Oxford Universiteit, schildert een heel ander beeld van Cromwell. Hij presenteert hem als een principieel staatsman en een radicale evangelist, die uit idealen de Kerk aanviel. BBC 2, 22.00-23.00u.

Sport

Studio Sport. Terugblik op het afgelopen Champions League-seizoen. Aan de hand van interviews met Frank de Boer worden de verrichtingen van Ajax in de Champions League besproken. Met Arjen Robben wordt vooruitgekeken naar de finale. Een compleet Duits onderonsje overigens, met Bayern München en Borussia Dortmund. Nederland 3, 20.25-21.25u.