Twijfel in zaak grensrechter

De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen kan door iets heel anders zijn veroorzaakt dan door de mishandeling die hem de dag tevoren werd aangedaan tijdens een voetbalwedstrijd. Dat staat, volgens verschillende advocaten van de verdachten, in een rapport dat in opdracht van de rechtbank is opgesteld door de Britse forensisch patholoog Christopher Milroy.

Het Nederlands Forensisch Instituut, dat onderzoek deed naar de doodsoorzaak, bracht eerder dit jaar in een summier bericht naar buiten dat schoppen tegen nek en hoofd de grensrechter fataal waren geworden. Het rapport van Milroy zou daar „een aantal alternatieven” tegenover stellen, volgens Gerard Spong, advocaat van de enige volwassen verdachte in deze zaak. Spong verzocht de rechtbank tijdens een regiezitting in maart Milroy in te schakelen. Milroy, ooit werkend voor Scotland Yard en nu verbonden aan de universiteit van Ottawa, Canada, is regelmatig opgetreden als getuige-deskundige, ook in enkele Nederlandse zaken.

Het belangrijkste alternatief waarmee Milroy komt, is dissectie, scheuring van de halsslagader. Spong: „Hij noemt daarvoor tien reële oorzaken die in de literatuur beschreven staan. Die scheuring kan zijn veroorzaakt door een valpartij, een yogaoefening of een flinke niesbui.”

Nieuwenhuizen werd na een wedstrijd tussen twee jeugdelftallen in Almere aangevallen door spelers van Nieuw-Sloten. Hij werd later die middag onwel en overleed de dag erna in het ziekenhuis. Het OM legt de verdachten doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging ten laste.

Met het rapport van Milroy in de hand zal Spong het causaal verband tussen de mishandeling en de dood van de grensrechter in twijfel trekken. Hij stelt dat zijn cliënt, de vader van een van de andere verdachten, de grensrechter niet heeft geschopt.

Vandaag heeft de rechter-commissaris ook een tweede contra-expertise ontvangen, van de hoogleraren Werner Jacobs en Emile Beuls, verbonden aan de afdeling gerechtelijke geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.