Staat wil uit verrijker Urenco stappen

De Nederlandse staat wil zijn belang in uraniumverrijker Urenco verkopen. Aanleiding is het voornemen van zowel de Britse staat als twee Duitse particuliere aandeelhouders om hun belang in de etalage te zetten. Dit heeft minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) de Eerste en Tweede Kamer gisteren laten weten.

Nederland heeft net als het Verenigd Koninkrijk en de Duitse aandeelhouders (EON en RWE) een derde van de aandelen in handen. Duitsland wil op termijn stoppen met kernenergie, reden voor EON en RWE om uit Urenco te stappen. Ook de Britten zien niet langer de noodzaak om hun belang aan te houden.

Voor de overheid is het verwerven van alle aandelen „geen reëel alternatief, alleen al gelet op het budgettaire effect”. De staat hoopt te profiteren van een hogere opbrengst omdat de koper nu de zeggenschap over het bedrijf kan krijgen.

Dijsselbloem benadrukt dat Urenco als verrijker van uranium geen gewoon bedrijf is en dat er nu strikte waarborgen bestaan rond non-proliferatie, nucleaire veiligheid en garanties voor levering. Dat mag niet veranderen als het bedrijf in particuliere handen komt. De overheid wil dat Urenco zich ook in de toekomst houdt aan de bestaande afspraken rond de levering van uranium. Verder moeten de de drie overheden hun instemmingsrecht behouden bij de eventuele verkoop van onderdelen en de benoeming van bestuurders. En bij risico’s rond veiligheid en non-proliferatie moeten die bestuurders ontslagen kunnen worden.

De opbrengst van het Urenco-belang heeft – volgens de EMU-regels – geen directe effecten op het begrotingstekort. Wel loopt de staat in de toekomst dividend mis: voor dit jaar wordt gerekend op 70 miljoen. De minister laat zich niet uit over de waarde van Urenco: insiders houden rekening met een verkoopbedrag van zo’n 10 miljard euro. Eerder toonden het Franse Areva en het Japanse Toshiba belangstelling.