Opinie

    • Michel Krielaars

Shotje gin voor wie goed las

None

Het goede nieuws uit het Nederlands leeslandschap is niet zozeer dat Connie Palmen met het schrijven van een ‘nieuwe’ roman gaat beginnen nu ze de whiskyfles weer kan laten staan, maar wel dat het literaire Das Magazin Festival van afgelopen weekend zo’n groot succes was. In een tijd die in literair opzicht soms aan de 18de eeuw doet denken – omdat er zo weinig verrassends gebeurt – is Das Magazin, een literair tijdschrift voor twintigers en een enkele vroege dertiger, een verademing.

Met vaste regelmaat organiseert de redactie boekenavondjes, die onder de even Beiers klinkende naam Literaturfest bijeenkomen. Onder leiding van schrijvers en BN’ers worden er nieuwe generaties Dostojevski- en Thomas Mann-lezers ingewijd in hun werk.

Nu deden de lezers hun huiswerk vooraf, zodat ze beslagen ten ijs zouden komen om met hun medelezers en de schrijver over diens roman te discussiëren. De Das Magazin-leesclubs vonden plaats op dertig Amsterdamse locaties tegelijk, onder andere in de werkkamer van Harry Mulisch, waar de jonge schrijver Joost de Vries (door sommige critici Harry’s potentiële opvolger genoemd) spreekuur hield. Andere schrijvers deden dit in Artis, op sociëteit De Kring, op de redactie van Vrij Nederland – overal stonden ze hun veelal jonge lezers, 850 in totaal, te woord. Het was een unicum, omdat je dat publiek eerder bij een popconcert zou verwachten.

Om des lezers schroom te overwinnen werden quizzen georganiseerd waar je voor een goed antwoord een shotglaasje gin kreeg. Literatuur zonder alcohol bestaat niet, hoorde je Connie in de verte roepen, zeker omdat toen nog niet bekend was dat ze met de fles was gestopt. Drank maakt tenslotte niet alleen de pennen, maar ook de tongen los.

Nu bewijzen de successen van het Das Magazin Festival en Literaturfest vooral dat er bij jonge lezers een grote behoefte bestaat aan een serieuze behandeling van literatuur. Je zou bijna denken dat ze met een inhaalslag bezig zijn, alsof ze buiten de heilige hallen van het Literaturfest niemand kunnen vinden die hun nog kan vertellen wat de schrijver in kwestie met zijn boek wil zeggen en ze als in het bos verdwaalde lammeren ronddolen. Wie beweert dat jongeren alleen nog maar pulp lezen heeft het het dus bij het verkeerde eind. En dat is ook de hoopvolle boodschap die dit feest van de letteren verkondigt.

    • Michel Krielaars