‘Schoppen mogelijk niet doodsoorzaak grensrechter’

Een grensrechter langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten in januari, de eerste na de dood van Richard Nieuwenhuizen.
Een grensrechter langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten in januari, de eerste na de dood van Richard Nieuwenhuizen. Foto ANP/ Koen van Weel

De Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen is mogelijk niet overleden door schoppen en trappen tegen zijn lichaam, maar kan ook overleden zijn aan een spontaan ontstaan scheurtje in zijn halsslagader. Dat schrijft De Volkskrant vandaag op basis van een rapport van forensisch patholoog Christopher Milroy, dat hij in opdracht maakte van Spong Advocaten.

Advocaat Gerard Spong en collega Sidney Smeets verdedigen een van de jongens die verdacht worden van de doodslag op de grensrechter eind vorig jaar. De zaak komt volgende week voor de rechter. Dat er mogelijk geen sprake was van een misdaad, zal naar verwachting één van de argumenten zijn die advocaten van de verdachten naar voren zullen brengen. Zij schakelden Milroy in, voorheen hoofdpatholoog van Scotland Yard.

NFI merkte afwijking niet op

De patholoog heeft een deel van de ader van Nieuwenhuizen onderzocht, die door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) was bewaard na de sectie op zijn lichaam. Milroy viel een afwijking op, die volgens hem in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot overlijden. Dit gebeurt als de ader te veel wordt gestrekt en er, in medische termen, ‘dissectie’ optreedt, een scheuring in de bloedvaten. De NFI heeft de afwijking niet opgemerkt en noemt het in het sectierapport hoogst waarschijnlijk dat de grensrechter door trappen en schoppen tegen zijn hoofd en nek is overleden.

Zes spelers en een vader vast

Nieuwenhuizen was grensrechter van de Almeerse club Buitenboys en overleed op 3 december, nadat hij een dag ervoor na een wedstrijd was mishandeld door jeugdspelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw-Sloten. Zes spelers van 15 tot 17 jaar zitten, samen met een vader van 50, al sinds december vast. Eén van de verdachten is in maart vrijgelaten.