SABMiller groeit in opkomende markten

Lastig: bierbrouwers merken dat westerse consumenten minder zin hebben in bier. Nieuwe klanten worden gezocht.

Biermerken als Grolsch, het Italiaanse Peroni en het Tsjechische Pislner Urquell mogen de bekendste labels zijn van bierbrouwer SABMiller, de Europese markt wordt steeds minder belangrijk voor het in Londen gevestigde concern. Europeanen, en ook Amerikanen, grijpen de laatste jaren naar sterker spul. Wijn, chique likeuren of cocktails met ingewikkelde namen en parapluutjes.

In andere werelddelen weten ze het simpele geluk van een gekoeld biertje juist steeds meer op waarde te schatten. En daar moet ook SABMiller – met meer dan 200 biermerken de tweede brouwer ter wereld, na AB InBev – het halen, zo blijkt uit de jaarcijfers die het concern gisteren presenteerde. Driekwart van de 2,6 miljard euro winst is inmiddels afkomstig uit opkomende markten.

Daaraan droegen met name enthousiast bierende Afrikanen flink bij. Met een Zimbabwaanse Zambezi Lager bijvoorbeeld – „rijk en bitter”, met een sterke hopsmaak. Of een Zambiaanse Chibuku, voor de drinker met een „acquired taste” en traditioneel gedronken uit iets wat oogt als een kartonnen melkpak. In Afrika, waar SABMiller 36 verschillende bieren brouwt in tien landen, groeide het bedrijfsresultaat 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Maar ook in andere opkomende markten vloeit het SABMiller-bier rijkelijk. In Zuid-Amerika en Azië was het bedrijfsresultaat respectievelijk 11 procent en 7 procent hoger dan het jaar ervoor. Daarbij vergeleken zijn de enkele procentjes groei in Europa en Noord-Amerika bescheiden.

Dat de groei in opkomende markten ook dóórzet, is volgens bestuursvoorzitter Alan Clark van groot belang, zo zegt hij in een verklaring. Want: groei in de Noord-Amerika en Europa is „relatief moeilijk” te realiseren – een alcoholproducent profiteert niet per definitie van crisis. En hoewel SABMiller de crisisjaren tot nu toe relatief goed is doorgekomen, groeide de winst vorig jaar niet mee met de omzet. Sterker nog: het concern maakte 22 procent minder winst dan het jaar ervoor.

Topman Clark verwacht niet dat de marktomstandigheden dit jaar veel zullen veranderen, zegt hij. De brouwer zet dus in op groeimarkten. Bijvoorbeeld door de opening van nieuwe brouwerijen in Zambia, Nigeria en Uganda vorig jaar.

Daarnaast wordt ook Australië belangrijker, helemaal sinds de overname van het Australische biermerk Foster’s in 2011. Daarmee haalde SABMiller een naam binnen die er internationaal gezien meer toe doet dan bijvoorbeeld amberbier Fat Yak, barbecueklassieker Big Helga of dieetbier Bondi Blonde – andere merken in 58 bieren tellende Australische portefeuille.

De bieren die SABMiller op zijn website aanprijst als global brands – en dus het belangrijkst – komen nu nog alle vier uit Europa of de VS. Maar in opkomende markten moet het de komende jaren gaan gebeuren. Met name in „sterspeler” Afrika – in de woorden van topman Clark. Of het dan ook de bedoeling is dat bijvoorbeeld Grolsch plaatsmaakt voor een exotischer Zambezi of Chibuku op het korte lijstje van wereldbieren, dáár doet Clark dan weer geen uitspraken over.

    • Teri van der Heijden