Resistente ESBL-bacterie zit ook vaak in rundvlees

Op 40 procent van het kalfsvlees in Nederlandse supermarkten leven bacteriën die resistent zijn tegen bepaalde antibiotica. Dat heeft de Consumentenbond vandaag bekend gemaakt. Van de biefstukken (rundvlees) was 13 procent besmet met deze bacteriën.

In een eerdere meting van de Consumentenbond bleek al dat bijna al het kippenvlees met deze bacteriën besmet. De Consumentenbond deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De gevonden bacteriën zijn niet direct gevaarlijk voor de mens. Het zijn in feite gewone darmbacteriën. Alleen soms veroorzaken ze infecties, zoals blaas- of nierbekkenontsteking. Zo’n tweehonderd keer per jaar veroorzaken ze bij mensen met geringe weerstand bloedvergiftiging. Als dat gebeurt, is de patiënt moeilijker te behandelen omdat antibiotica niet werken.

Dit type antibioticaresistentie wordt ESBL genoemd. De ESBL-bacteriën ontstaan in de veehouderij, doordat de dieren lage doses van bepaalde antibiotica toegediend krijgen. Vooral bij kippen worden zulke medicijnen veel gebruikt, maar ook bij varkens en vleeskalveren. Over het gebruik bij vleesrunderen in Nederland is minder bekend.

Sinds 2008 halveerde het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij. Uit het kippenonderzoek van vorig jaar bleek echter dat de besmetting van kippenvlees toen nog niet verminderd was.