Rellen Stockholm breiden zich uit

De brandweer is bezig met het nablussen van brandende auto's in Rinkeby, voorstad van Stockholm. Afgelopen nacht waren er ook rellen in andere steden buiten de hoofdstad.
De brandweer is bezig met het nablussen van brandende auto's in Rinkeby, voorstad van Stockholm. Afgelopen nacht waren er ook rellen in andere steden buiten de hoofdstad. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

De rellen in Stockholm hebben zich vannacht uitgebreid tot buiten de hoofdstad van Zweden. In verschillende steden werden auto’s in brand gestoken, vernielingen aangericht en werd de politie aangevallen. Dat meldt persbureau AFP.

In Södertalje, zo’n tien kilometer van Stockholm, werd een auto in brand gestoken en werden vernielingen aangericht. Ook in Norsborg werden auto’s in brand gestoken, in Aelvsjoe werd een politiebureau in lichterlaaie gezet. In de voorstad van Stockholm, Rinkeby, werden zes auto’s verbrand en werd de politie met stenen bekogeld. Acht mensen werden gearresteerd tijdens de rellen vannacht, er vielen geen gewonden. In de voorsteden Kista en Tensta werd een school in brand gestoken.

Ook in een school met een verpleegopleiding in de voorstad Kista werd brand gesticht. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Rellen sinds zondag

De rellen in Stockholm ontstonden zondagnacht in de voorstad Husby en sloegen al snel over naar andere achterstandswijken van de Zweedse hoofdstad. De onrust is een reactie op een incident van een week daarvoor, toen de politie een 69-jarige man doodschoot, die zichzelf in zijn appartement had opgesloten en agenten met een mes bedreigd zou hebben. Eergisteren sloeg de onrust over van het noorden naar het zuiden van Stockholm, waar groepen jongeren met stenen gooiden en zeker dertig auto’s in brand staken. Vijf jongeren werden opgepakt voor brandstichting. Drie agenten raakten gewond bij de onlusten.

Immigratiedebat opgelaaid

Het geweld heeft het debat in Zweden over de integratie van immigranten, die vijftien procent van de bevolking vormen, weer doen oplaaien. Zo’n tachtig procent van de 11.000 inwoners van Husby, waar criminaliteit en werkloosheid de afgelopen tijd juist zijn gedaald, behoort tot de eerste en tweede generatie immigranten. Premier Fredrik Reinfeldt, zei in een reactie dat de rellen niets te maken hebben met een scheidslijn tussen de hoofdstad en voorsteden.

“Dat is een gevaarlijke conclusie. Ik denk dat het niet waar is. Ik denk dat kleine troep relschoppers verdeeldheid zaait, dat is de scheidslijn.”

    • Anouk Eigenraam